Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Inspektoři ve velkém kontrolují polské kuřecí, hledají zakázaná antibiotika

  • 57
Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila mimořádnou kontrolní akci na přítomnost antibiotik v kuřecím mase. Zaměřuje se především na drůbeží z Polska. Podle informací ze Slovenska a z polských médií totiž řada polských farem používá léky, které jsou v EU zakázané.

"Kontrola se v první fázi zaměřuje na screening (zjišťování přítomnosti) vybraných druhů antibiotik a dalších vybraných účinných látek. Při prokázání přítomnosti inspekce provede kvantitativní analýzu, která určí, jestli naměřená koncentrace odpovídá právním předpisům," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři zjišťují, zda maso neobsahuje látku metronidazol, která je pro potravinová zvířata zakázána. Vedle antibiotických má totiž i stimulační růstové účinky.

"Ostatní sledované látky jsou v potravinářství legální za předpokladu správného dávkování a dodržení ochranné lhůty," doplnil Kopřiva.

Kontrola se soustředí především na regiony sousedící s Polskem. Vedle supermarketů inspektoři prověřují i zboží z pojízdných prodejen, které polské kuřecí nabízejí. Pokud inspektoři najdou v mase závadné látky, rozšíří kontrolní akci na celé území Česka.

Akce je reakcí na reportáž polské televize TVN 24, která ukázala na údajné krmení drůbeže zakázanými antibiotiky v polských chovech. Maso obsahující antibiotika se mohlo vyvážet i do Česka.

Výsledky kontroly budou podle Kopřivy známé pravděpodobně příští týden.