Bilanci pomohl vývoz strojů a dopravních prostředků. Ilustrační foto

Bilanci pomohl vývoz strojů a dopravních prostředků. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MF DNES

Zahraniční obchod vkročil do roku 2006 přebytkem

  • 24
Zahraniční obchod zahájil nový rok v plusu. V lednu skončil obchod s cizinou přebytkem 11,2 miliardy korun. Ke zlepšení bilance přispěl opět nejvýrazněji export strojů a dopravních prostředků.

Přebytek 11,2 miliardy korun představuje nejvyšší měsíční aktivum od ledna 2005.

„Letošní první měsíc potvrdil pověst ledna jako jednoho z nejlepších měsíců z hlediska výsledků zahraničního obchodu. Rekordní přebytek z loňského ledna nebyl sice překonán, přesto lze považovat výsledky zahraničního obchodu za velmi solidní,“ říká Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Se státy EU drží Česko přebytek, který v lednu dosáhl 33,3 miliard korun. Se státy mimo Unii dosáhl deficitu 22 miliardy korun.

ČSÚ provedl také pravidelné čtvrtletní zpřesnění údajů. Podle těchto dat byl v roce 2005 přebytek obchodní bilance 40,4 miliardy korun, což proti původním údajům znamená snížení o 1,5 miliardy.

„Vzhledem k pokračující konjunktuře ve světové ekonomice existuje dobrý předpoklad, že přebytek obchodu letos stoupne až na 60 miliard korun,“ dodal Sobíšek.

„Česko tak sklízí plody přímých zahraničničních investic z minula,“ říká analytik z Next Finance Vladimír Pikora.

Podle Markéty Šichtařové očekával trh ještě větší přebytek. Proto analytička předpokládá, že koruna oslabí až k 28,80 korun za euro.