Jak je to možné? "Jedná se o historicky užívané rozlišení, které je obsaženo i v příslušné směrnici EU. Rozlišuje se poskytnutí služby a dodání zboží," vysvětlil iDNES.cz Jakub Haas z ministerstva financí. Pokud tedy jíte v restauraci, využíváte služeb stolu, toalety či nádobí, zatímco pokud si hamburger vezmete s sebou, je to totéž, jako když si na tržišti koupíte mrkev.
Proč však musím v obou případech zaplatit stejnou cenu? Například ve Spojených státech se prodejní daň připočítá k ceně až při placení. U nás je cena dána předem a nižší daň se na ní neprojeví.
"Prodejci většinou nechtějí mít chaos v cenách, protože stanovují cenu včetně DPH. Rozdíly se pak vyrovnávají v marži," říká analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.
Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavla Hlinky záleží na podnikateli, jakou cenovou strategii zvolí, a na zákaznících, zda ji akceptují. "V mnoha restauracích máte pokrm levnější, pokud si jej vezmete takzvaně přes ulici," konstatuje Hlinka.
To ovšem není případ největšího řetězce rychlého občerstvení v Česku - restaurací McDonald´s. Proč automaticky nesnižuje cenu za jídlo s sebou? "Prodej s sebou má své dodatečné náklady a vlastní kalkulaci. Je zde navíc obalový materiál a zejména systém Drive Thru (prodej do auta - pozn. red.) vyžaduje další investice - například komunikace, venkovní reklamu a značení, či další dva pracovníky," argumentuje manažerka McDonald´s ČR Drahomíra Jiráková.
Má rozlišování jídel na 'tady' a 's sebou' smysl?
Finanční úřad iDNES.cz potvrdil, že rozhodnutí o promítnutí daně do konečné ceny je skutečně jen na restauraci. "Plátce daně si může stanovit za jednotlivá plnění rozdílné ceny podle příslušných sazeb daně, nebo ceny stejné, kdy v kalkulaci cen využije průměrné daňové zatížení," vysvětluje Jaroslava Musilová z Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
Otázkou je, jestli pak jídelny nepodlehnou pokušení a nenaúčtují sníženou sazbu daně i na jídlo konzumované uvnitř. "Několikrát se mi stalo, že jsem na účtence našel sazbu 14 procent, i když jsem obsluze jasně říkal, že budu jíst v restauraci," říká Kamil, který chodí pravidelně do McDonald´s na pražském Andělu.
"Omlouváme se, jedná se o nepozornost zaměstnance. Máme interní směrnice, jak rozlišovat prodej 'eat in' a 'eat out'," brání se mluvčí McDonald´s.
Výrobek | Prodejní cena | Jídlo s sebou | Jídlo v restauraci |
---|---|---|---|
Hamburger | 20 | 17,54 | 16,67 |
Big Mac | 70 | 61,40 | 58,33 |
Happy Meal | 85 | 74,56 | 70,83 |
McMenu | 119 | 104,39 | 99,16 |
McBox Pro partu | 299 | 262,28 | 249,16 |
Pokud by totiž firmy k takovému jednání instruovaly své zaměstnance, jednalo by se o porušení daňových předpisů. "V tomto případě můžeme daňovému subjektu uložit, aby kromě evidence stanovené zákonem o DPH vedl zvláštní záznamy potřebné pro správné zjištění a stanovení daně," uvádí Musilová z GFŘ.
Má rozlišování sazeb vůbec smysl?
Názory na smysl aplikace dvou daňových sazeb na jedno a totéž jídlo se různí. "Je pravda, že v těchto případech dochází k častému porušování a obcházení zákona o DPH, což ostatně vyplývá již ze samotné existence dvou sazeb," domnívá se Jakub Haas a dodává, že ministr Miroslav Kalousek se snažil potraviny ze snížené sazby vyškrtnout, což by problém vyřešilo. Při projednávání v koalici však narazil na odpor.
"Daňovou úlevu na jídlo 's sebou' považujeme za oprávněnou, jedná se o prodej potravin," oponuje Jiráková z McDonald´s.
Asociace hotelů a restaurací ČR dokonce usiluje o zavedení snížené sazby i pro pokrmy konzumované v restauracích. Podle Hlinky totiž dochází k diskriminaci podnikatelů tím, že nakupují suroviny ve snížené sazbě, ale po přidání lidské práce odvádějí za stejnou surovinu vyšší DPH než na vstupu.
Otázkou zůstává, zda by však po snížení daně na veškeré jídlo restauratéři opravdu zlevnili. Daňoví experti jsou totiž k ochotě firem zlevňovat poněkud skeptičtí.