Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Whistlebloweři dostanou ochranu, firmy i obce musí mít oznamovací systém

  12:00
Počínaje prvním srpnem vstupuje v účinnost nový zákon o ochraně oznamovatelů. Ten ukládá řadu nových povinností široké škále veřejných i soukromých subjektů ve vztahu k tzv. whistleblowerům. Většina z nich přitom musí mít k zítřku zaveden interní oznamovací systém a rovněž i zvolenou příslušnou osobu, která jej bude mít na starosti. Chybí však povinnost přijímat i anonymní oznámení.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Hlavním požadavkem, se kterým zákon o ochraně oznamovatelů přichází, je povinnost mít zavedený tzv. interní oznamovací systém pro přijímání oznámení protiprávního chování. Zákon přesně vyjmenovává subjekty, na které tato povinnost dopadá. Jde o firmy a zaměstnavatele s minimálně 50 zaměstnanci, vybrané orgány veřejné moci, veřejné zadavatele a dále o obce nad 10 tisíc obyvatel a některé instituce poskytující finanční služby.

Subjekty přitom musí mít interní oznamovací systém spuštěn ke dni účinnosti zákona – tedy k 1. srpnu 2023. Jedinou výjimku v podobě přechodného období mají menší zaměstnavatelé s maximálně 249 zaměstnanci.

KOMENTÁŘ: Proč jde při ochraně oznamovatelů anonymita stranou

Možnost podat oznámení podle zákona se vztahuje na řadu protiprávních jednání. „Schválený zákon je v řadě oblastí přísnější než evropská směrnice a umožňuje hlásit širší okruh případů. Kromě porušení vybraných evropských předpisů jde i o trestné činy a závažnější přestupky. To lze považovat za krok dobrým směrem, toto nastavení by mělo umožnit včasné odhalení širšího okruhu jednání, která jsou často velmi závažná,“ komentuje novou legislativu Michal Nulíček, advokát ROWAN LEGAL.

Stát i média

Nový zákon navíc klade vysoké nároky na zaměstnavatele, kteří se musí postarat, aby interní oznamovací systém byl opravdu funkční a důvěryhodný. Jinak hrozí, že se oznamovatelé obrátí na oznamovací systém Ministerstva spravedlnosti ČR, případně se mohou obrátit na média či zveřejní informaci na sociálních sítích.

Co je whistleblowing

V praxi můžeme za whistleblowing považovat oznámení protiprávního jednání, které má znaky trestného činu či přestupku, nebo spadá do jedné z určených oblastí.

Pomocí whistleblowingu se mohou oznamovat například finanční podvody a korupce, porušení předpisů v oblasti BOZP, poškození majetku, ohrožení životního prostředí a zdraví osob, sexuální obtěžování, šikana, diskriminaci a další.

„Zaměstnavatelé by proto měli věnovat velkou pozornost nastavení interního oznamovacího systému, proškolit zaměstnance nejen o jeho fungování, ale i o možnosti uveřejňování informací. Neuvážlivým a nezákonným publikováním citlivých interních informací od zaměstnanců totiž mohou zaměstnavatelé utrpět značné reputační škody,“ doplňuje Nulíček.

Firmy a instituce rovněž musí pro přijímání oznámení ustanovit tzv. příslušnou osobu. V ideálním případě by mělo jít o zaměstnance, který má odpovídající právní znalosti, aby mohl podané oznámení posoudit. Ostatně platí, že i příslušná osoba může být v případě nedodržení povinností pokutována částkou až 100 tisíc korun. Whistlebloweři budou moci podávat oznámení různými způsoby, připuštěna je osobní i elektronická forma.

„Zaměstnavatel konkrétně musí oznamovateli umožnit, aby se na společnost mohl obrátit písemně (např. přes webové rozhraní), ústně (např. přes telefon), a na žádost osobně. Aby celý systém fungoval, musí tam být někdo, kdo se o celý tento systém bude starat, podaná oznámení přijímat, vyhodnocovat, a navrhovat nápravná opatření,“ vysvětluje Nulíček.

Ondřej Švrček z platformy Munipolis upozorňuje, že ideální je řešení, které zaměstnancům nabídne možnost udělit zpětnou vazbu v rámci běžné interní komunikace a až na trestné činy upozornit ve whistleblowingovém portálu.

„Firmy stále mají řadu otázek a my se na ně snažíme odpovědět spoluprací s projektem Nenech to být, který je už dnes nejrozšířenějším řešením pro whistleblowing u nás. Společnosti, které mají strach, že platforma bude využívaná k hlášení banálních přestupků, tak mohou souběžně s whistleblowingem používat i běžné oznamování podnětů nebo zaměstnanecká referenda a ve výsledku tak chrání oznamovatele i firmu samotnou,“ říká Švrček.

Začne platit ochrana oznamovatelů protiprávního chování. Nesmějí být anonymní

Zákon stranoví, že se oznamovatel musí identifikovat, například uvedením jména, příjmení a data narození. Zákon zaměstnavatelům a dalším povinným osobám neukládá povinnost přijímat také anonymní oznámení, byť jim ponechává tuto možnost. Podle Nulíčka v tomto bodě zákonodárce pochybil.

„Rozumím obavám ze zneužití anonymity oznámení, nicméně ta je poměrně důležitá a pro oznamovatele je vyhledávaná pojistka proti odvetným opatřením. Obávám se, že požadavkem na jasnou identifikaci oznamovatelů řadu z nich odradíme,“ říká advokát. Samotná evropská směrnice je přitom v tomto směru relativně benevolentní a ponechává rozhodnutí na členských zemích. To, že zaměstnavatelé anonymní oznámení nemusí přijímat, podle něj řadu potenciálních oznamovatelů odradí.

Určitý schizofrenní stav lze pak vysledovat i ve vztahu k již účinnému tzv. AML zákonu, tedy zákonu o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Ten už subjektům v určitých sektorech (např. provozovatelé hazardních her, realitní kanceláře, advokátní kanceláře, účetní kanceláře apod.) nařizuje zřízení interního oznamovacího systému, nehledě na jejich velikost nebo počet zaměstnanců.

AML zákon přitom poskytuje ochranu i anonymním oznámením. Vzhledem k tomu, že pro přijímání oznámení podle zákona o ochraně oznamovatelů bude u těchto subjektů využíván stejný systém, znamená to, že na ně budou kladeny vyšší nároky.

Autor:

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

V Aucklandu vydražili pírko vyhynulého ptáka. Zájemce zaplatil přes půl milionu

21. května 2024

Vzácné a velmi ceněné pírko pocházející z vyhynulého novozélandského ptáka huia vydražili v...

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

21. května 2024

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem...

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....