Vznikne nová ozbrojená složka - finanční stráž

- Ministr financí Pavel Mertlík navštívil prezidenta Václava Havla, aby spolu projednali problematiku státního rozpočtu na příští rok, jmenování Marie Bohaté do čela Českého statistického úřadu, situaci v Komisi pro cenné papíry a problematiku kapitálových trhů. Při rozhovoru s novináři ministr financí uvedl, že na základě včerejšího jednání vlády bude vyčleněna specializovaná skupina policistů, kteří se budou zabývat ekonomickou kriminalitou. Měla by také vzniknout nová uniformovaná a ozbrojená složka, která by pomáhala celníkům a finančním úředníkům a byla by podřízena ministerstvu financí.

První opatření realizuje ministr vnitra, který uvnitř policie vyčlení specializovaný útvar zaměřený na finanční podvody a podobnou trestnou činnost. Ke zřízení tohoto útvaru vláda nepředpokládá nutnost vzniku nového zákona, ale pouze organizační opatření v rámci policejních složek.

Druhá část předpokládá vznik uniformované a ozbrojené složky, která by podle minitra Mertlíka "pomáhala finančním úředníkům a celníkům při konkrétním vybírání daní, kontrole zboží, zda není kradené či pašované."

"Zabýval by se nikoliv vrcholnou finanční kriminalitou, ale běžnými, jak říká policie bagatelními trestnými činy, které ale, když jich je příliš mnoho, vůbec bagatelní nejsou," vysvětlil Mertlík.

Věcný návrh zákona, který by činnost této složky zřídil a upravoval projedná vláda do konce roku, paragrafované znění by následně mohlo být hotovo do dvou měsíců.

K jednání o Komisi pro cenné papíry a kapitálovém trhu se ministr Mertlík bez bližšího upřesnění omezil pouze na obecné konstatování o tom, "že situace je neuspokojivá a do budoucna je tam potřeba další změny ve smyslu zkvalitnění regulace a jejího poevropštění, čili udělat v tomto směru další systémová opatření." Tiskový mluvčí ministerstva financí odmítl tuto problematiku jakkoli komentovat.

"Otázky které si zvolil pan prezident se spíše týkaly obecné koncepce rozpočtu a nutnosti jeho reformy, reformy systému veřejných financí," uvedl ministr Mertlík.

Předmětem rozhovoru bylo i to, "jak vláda získala čísla rozpočtových příjmů na příští rok," uvedl dále. Projednávala se i témata pátečního a sobotního zasedání vlády, která se budou týkat reformy veřejné zprávy a jejích dopadů na strukturu veřejných rozpočtů, tzn. vzniku krajských rozpočtů.

Diskuse se týkala i příprav fondu dopravy a fondu rozvoje bydlení.

Marie Bohatá, kterou vláda navrhla na post předsedkyně Českého statistického úřadu, nemohla být dosud do této funkce jmenována prezidentem republiky, takže dosavadní předseda Edvard Outrata zatím řídí úřad i nadále.

"Národní bezpečností úřad dosud nedokončil prověrky," řekl ministr financí Pavel Mertlík. "Je to složitý proces, který trvá měsíce," dodal Mertlík s tím, že Outrata ve funkci zůstane, dokud se celá věc neuzavře.

Každá osoba v čele ČSÚ musí projít prověrkami NBÚ. Kdy skončí prověřování Bohaté, dnes podle Mertlíka nikdo neví. "Doufám, že jmenování bude co nejdříve," dodal.