Regulované nájmy v Praze stouply, tržní jsou však stále zhruba dvakrát vyšší. Ilustrační snímek.

Regulované nájmy v Praze stouply, tržní jsou však stále zhruba dvakrát vyšší. Ilustrační snímek. | foto: Michal Sváček

Regulované nájmy v Praze stouply, dosahují už poloviny tržních cen

  • 40
V Praze stouply v posledních dvou letech regulované nájmy v průměru o 14 procent na 87 korun za metr čtvereční. Naopak tržní nájmy letos klesly o 3,5 procenta na 172 Kč. Kdo bydlí v bytě s regulovanou činží, platí tak zhruba polovinu tržního nájemného. Kvalitu bydlení má však většinou horší.

O vývoji nájemného informoval s odkazem na průzkum Útvaru rozvoje hlavního města Tomáš Hejda ze společnosti Margetroid.

V některých lokalitách se regulované nájemné v poslední době zdražilo o desítky korun. Za nájemné v bytě o velikosti 60 metrů čtverečních platí Pražané s regulovaným nájmem průměrně 5 220 korun měsíčně. Důvodem však může být nižší kvalita bytů.

Nejdražší lokality

Nejdražší lokality jsou Malá Strana, Staré Město a Hradčany u kterých se komerční nájmy pohybují od 200 do 1 000,- Kč za/m².

Z hlediska městských částí si nejdražší nájemné drží:
Praha 1 - 283 Kč/ m²
Praha Troja
- 269 Kč/ m²

Vše však záleží na konkrétní nabídce a umístění bytu. Obecně platí, že čím menší byt, tím vyšší cena za m² a naopak. Takže u 20 m² garsonky na Žižkově je cena za metr vyšší než u 150 m² bytu v Pařížské ulici.

Zdroj: ÚRM, RE/MAX

"Průměrný standard bytů s regulovaným nájemným je velmi nízký. U mnohých chybí dlouhodobá údržba a často by tyto domy potřebovaly kompletní rekonstrukci," řekl ředitel realitní sítě RE/MAX Hanuš Němeček.

U tržního nájemného patří k nejdražším lokalitám Praha 1 s nájemným 283 korun a Troja s nájmy kolem 269 korun za metr čtvereční. V lukrativních lokalitách Malé Strany a Hradčan se podle průzkumu mohou nájmy pohybovat od 200 do 1000 korun za metr čtvereční.

Letos je poslední rok, co mohli majitelé bytů s regulovaným nájmem jednostranně zvyšovat činže, v příštím roce, tedy po konci deregulace, se už na dalším navýšení budou muset dohodnout s nájemníkem. Pokud by nastal případ, kdy se tyto dvě strany nedomluví, budou se muset obrátit na soud. Oproti předchozím odhadům ale zkušenosti z ostatních měst ukazují, že takových případů je relativně málo.