Výroba kusovek, nápad, který živí desítky lidí

- Čtyři měsíce po rozjetí výroby kusovek je jasné, že nápad, který vzešel z hlav dvou mladíků u piva, bude přinášet ovoce. A to nejen šesti společníkům, jejichž vklady tvořily počáteční investiční kapitál. Už nyní totiž firma Tabakus zaměstnává sedmatřicet lidí, z nichž většina byla přijata z evidence karvinského úřadu práce.
"Zpočátku náš projekt naštěstí vyžadoval málo peněz, což bylo dobře. Kdybychom před tím rokem a půl věděli, na kolik nás to přijde, asi by nám to podrazilo nohy a utekli bychom od toho," přiznává společník Petros Michailidis.

Příprava výroby kusovek, které zmizely z pultů trafik a výčepů hospod po zásahu hygieniků a finančních úředníků před čtyřmi lety, přišla na několik milionů korun. Přesná čísla ale Michailidis tají. "Je to obchodní tajemství, ten nápad by pak snadněji mohl oslovit kohokoliv, kdo neví, co s penězi," vysvětluje.

Přes těžké začátky produkce výrobní linky měsíc co měsíc roste. Obrat Tabakusu činí dnes okolo tří milionů korun měsíčně, vyrobí přitom asi milion kusovek. Ty už lze dnes koupit v celé republice. Finančně nejnákladnější byl kromě vyvinutí technologie a pořízení linky na balení jednotlivých cigaret hlavně rozjezd výroby. "Když jste noví a nikdo vás na trhu nezná, musíte všechno zaplatit dopředu. Musíte mít dostatek surovin pro plynulou výrobu či technologickou linku," uvedl Michailidis.

Tabák nakupuje Tabakus v Norsku, cigarety vyrábí v Čáslavi, v podniku CZ Tabák, kde má pronajato technologické zařízení i nasmlouvaných sedm zaměstnanců. Pak hromady cigaret přivezou řidiči firmy do Karviné, kde je v hale velké deset krát patnáct metrů balí do celofánu a označují kolkem.

Pracuje se na dvě směny, třetí, která bude mít balení cigaret na starosti od desíti večera do šesti rána, nastoupí v květnu. To už produkce cigaret stoupne nejméně na tři až čtyři miliony kusů a Tabakus bude zaměstnávat na padesát lidí. Na ně se však nabalují další pracovní místa. "Například místní tiskárna pro nás řeže kolky nebo lidé z reklamní agentury či obchodníci. Těm jsme nabídli zpestření sortimentu," řekl Michailidis.

"Naše podnikání totiž není o cigaretě, ale o způsobu balení. Kuřák si k cigaretě vždycky cestu najde, my jsme mu dali jenom možnost vybrat si, kolik si jich zapálí." Doporučená cena jednoho kusu je tři koruny, z toho jedna koruna a dvacet haléřů ve spotřební dani a DPH připadne státu.

Za hranice republiky ambice Tabakusu nesahají. "Slovensko má zákon zakazující prodej cigaret v menším balení než deset kusů. Ale naše působnost je po České republice, nic jiného zatím nehledáme. Můžete si stavět vzdušné zámky, ale pak musíte stejně spadnout na zem," konstatuje. Starost o firmu již nyní zabírá spoustu času. "Je to dítě, je v počátku, v rozpuku, je třeba kolem něj chodit a foukat ho," uzavírá společník firmy Tabakus.