Vlastníci pozemků ohrožují investici Hyundai

  • 60
Miliardovou investici jihokorejské automobilky Hyundai, která zamířila na Slovensko, ohrožují vlastníci půdy. Majitelé pozemků a stát se totiž nemohou dohodnout na ceně. Proto slovenský ministr hospodářství uvažuje, že pozemky vyvlastní.

"Už nemáme čas," citoval deník Pravda Pavola Ruska, který doplnil, že pro dohodu udělá vše.

Automobilka Kia se rozhodovala mezi několika středoevropskými zeměmi včetně České republiky. Investoři se nakonec rozhodli pro Slovensko. Po vlně počátečního nadšení ale začaly problémy, když si vlastníci pozemků začali klást neúměrné požadavky na cenu, za kterou by byli ochotni půdu přenechat.

Pozemky, včetně základních terénních úprav, měly být pro automobilku připraveny do konce srpna. Termíny jsou ale už nyní ohroženy.

Pokud bude stát nucen pozemky vyvlastnit, jak to navrhuje Rusko,  prodlouží se celý proces o dalších pět až šest měsíců a termín uvedený ve smlouvě se určitě nepodaří dodržet, píše Pravda.

Slováci se připravují i na to, že budou muset za neschopnost dohodnout se platit. Ve smlouvě sice žádné pokuty uvedeny nejsou, ale podle Ruska jde o jednoznačné porušení dohody a automobilka by proto mohla žádat odškodné.

"Jsem velmi zklamán takovým přístupem občanů, protože jestli jim záleží na jejich dětech a této zemi, nemohou se takto chovat," netajil rozčarování Rusko.

Doplnil, že je ochoten s lidmi jednat, ale v žádném případě nehodlá cenu zvýšit nad hranici, kterou uvádí znalecký posudek.

Ten metr čtvereční vyčísluje zhruba na 103 až 146 slovenských korun. Jejich vlastníci ale chtějí mnohem více. Za metr by rádi zinkasovali 350 až 700 korun.

Auta by se v závodě měla začít vyrábět v roce 2006. Podle představitelů Kia Motors by roční produkce mohla dosáhnout až 300 tisíc automobilů, s tím že další expanzi nevylučují.

Investice, která by v budoucnu měla zaměstnat téměř tři tisíce lidí, by měla přesáhnout miliardu dolarů.