(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Josef Vostárek, MAFRA

O víkendu končí letní čas, vlaky budou hodinu stát

  • 25
Osm nočních dálkových vlaků Českých drah bude během noci ze soboty 27. na neděli 28. října hodinu stát. Důvodem je změna letního času na zimní, hodinové ručičky se ve tři ráno posunou o hodinu zpět. Změna se rovněž dotkne regionálních vlaků v pražské aglomeraci, informoval národní dopravce v tiskové zprávě.

Na území ČR zasáhne noční změna času osm dálkových spojů, které budou ve vybraných stanicích hodinu čekat, aby nejely ve zbytku trasy o hodinu dříve. Z nádraží pak odjedou už podle nového, středoevropského „zimního“ času.

„České dráhy zároveň zajistí vzájemný přechod lůžkových a lehátkových vozů mezi těmito vlaky a budou tak jako obvykle zajištěna všechna plánovaná přímá spojení,“ uvedl Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

Přehled dálkových vlaků ČD, které ovlivní přechod na letní čas
EN 406 Chopin Wien - Warszawa vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:03 hod. středoevropského času (SEČ).
EN 407 Chopin Warszawa - Wien vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:27 hod. SEČ.
EN 442 Slovakia Humenné - Praha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:33 hod. SEČ.
EN 443 Slovakia Praha - Humenné vyčká ve stanici Ostrava hl.n. a odjede v 02:09 hod. SEČ.
EN 444 Bohemia Košice - Praha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:51 hod. SEČ
EN 445 Bohemia Praha - Košice vyčká ve stanici Olomouc hl.n. a odjede v 02:06 hod. SEČ
EN 476 Metropol Budapest - Praha vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede v 02:46 SEČ
EN 477 Metropol Praha - Budapest vyčká ve stanici Brno hl.n. a odjede v 03:15 SEČ

Kromě dálkových vlaků zasáhne změna času během víkendové noci i regionální spoje v okolí hlavního města, zejména tzv. noční pražský rozjezd. To jsou vlaky, které v půl třetí ráno odjíždějí z hlavního nádraží v Praze do několika důležitých směrů. Míří například do Kolína přes Český Brod i Nymburk, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna či Berouna.

Tyto spoje z Prahy odjedou v 2:30 nového času, budou tedy hodinu stát na hlavním nádraží. „Díky tomu je budou moci využít nejen cestující, kteří přijdou na odjezd podle původního letního času, ale i ti, kteří vyrazí na odjezd podle pozdějšího středoevropského času,“ řekl Pošta.

Vlaky v opačném směru, které se před půl třetí ráno sjíždějí na pražském hlavním nádraží, pojedou jako obvykle a na své trase v souvislosti se změnou času nikde čekat nebudou.