Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vláda zrušila státní dotace na mléko pro školy

  • 243
Školní mléko se bude muset spokojit pouze s dotacemi Evropské unie. Zrušení národní podpory dnes odsouhlasila vláda. Proti rozhodnutí kabinetu stojí mlékárny i Agrární komora. Podle nich toto rozhodnutí může snížit dotace EU a zdražit mléko.

Ministerstvo zemědělství zdůvodnilo zrušení dotací snížením rozpočtu ve svém resortu. Programu na podporu školního mléka se nyní účastní 2 600 českých škol, což představuje více než dvě třetiny základních škol.

Odborníci: Mléko zdraží a přijdeme i o dotace EU
Ceny mléčných výrobků jsou nyní ve školách o třetinu až polovinu levnější. Zrušením dotací by ale tyto výhody zmizely. Při zrušení dotací se cena může o polovinu zvýšit.

"Je jasné, že cena mléka bude mít výrazný vliv na jeho konzumaci u dětí. Předpokládáme, že se příjem mléka ve školách sníží odhadem až na třetinu," uvedl před časem prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Odpůrci zrušení dotací argumentují svůj nesouhlas tím, že v porovnání s jinými dotačními programy vlády je rozpočtový dopad programu Školní mléko zanedbatelný. V roce 2007 vydal státní rozpočet na Školní mléko 42,5 milionu korun.

Zrušení dotace se nelíbí ani agrárníkům. "Mlékárny, které kvůli tomu investovaly do provozu, ztratí desítky milionů. Dále je otázka, jestli je dobře, když děti nebudou ve škole tuto možnost mít a místo toho si budou kupovat sladké nápoje z automatů," řekl iDNES.cz šéf agrárníků Jan Veleba. Na spotřebu mléka v tuzemsku to podle něj nebude mít vliv.

Podle něj je Česko jedinou zemí v Unii, která na školní mléko nebude přispívat. To je i důvod, kvůli kterému by Česko v budoucnu mohlo přijít i o dotaci z EU. "Myslím, že k tomu dojde. Proč by nám to Unie měla platit, když mi to kofinancovat nebudeme," dodal Veleba.

Unie bude nadále dotovat školní mléko osmi až 15 procenty z ceny výrobku. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že v případě zrušení národní podpory školního mléka nebudou evropské dotace ohroženy.

Madeta bude dotovat sama
Samotné mlékárny zrušením dotací přijdou o stamilionové investice. Madeta nedávno do škol koupila nové lednice, Mlékárny Kunín zase automaty. Madeta bude s dotacemi pokračovat do konce příštího školního roku. Potom skončí. Dnes tuto informaci potvrdil její ředitel Milan Teplý.

. Historie Školního mléka

Dotovaný program Školní mléko byl zaveden v září 1999.

Díky o.p.s. Laktea, která již dříve prosazovala zdravou výživu dětí, mohli žáci ochutnat nedotované Školní mléko v současné formě balení již v roce 1996.

V současné době je do programu zapojeno 2 600 škol.

Množství za školní rok 2006/2007 bylo 14,7 milionu kusů mléka a 3,7 milionu kusů jogurtů, smetanových krémů a jogurtového mléka.

Náklady z rozpočtu České republiky byly 42,5 milionu korun.

Celkové náklady programu: 57,4 milionu korun.

Evropská unie věnuje na program stále vyšší částky.

Převážná většina zemí mléko na školách podporuje. Ty, které ho zatím nepodporovaly, dotace nově zavádějí.

,