Ministr zemědělství navrhl změnu pravidel pro kontrolu potravin. Například masné výrobky v obchodech by místo hygieniků hlídala Státní veterinární správa. (Ilustrační snímek)

Ministr zemědělství navrhl změnu pravidel pro kontrolu potravin. Například masné výrobky v obchodech by místo hygieniků hlídala Státní veterinární správa. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pokuty za nekvalitní potraviny se zvýší. Zlepší se i jejich značení

  • 94
Aféry jako koňské maso místo hovězího či v jídle sůl určená na posyp silnic přispěly k tomu, že stát bude přísněji dohlížet na jakost potravin, jejich uchovávání a značení. Novela, kterou se ve středu začala zabývat vláda, počítá s tím, že za nedodržení kvality potravin má nově hrozit pokuta deset milionů korun místo dosavadních tří milionů.

Sankce za administrativní prohřešky má být až tři miliony korun, trojnásobek současného stavu, a za nejzávažnější prohřešky zůstává maximální pokuta 50 milionů korun.

Změna zákona, kterou vládě navrhl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, upravuje i označování potravin. Povinné má být označení v českém jazyce a zvětšit se má i v některých případech miniaturní velikost písma na obalech. Rozšířit se má i okruh potravin, u nichž bude povinnost označit zemi původu.

Potravinářská komora chce do novely zákona prosadit, aby řetězce povinně zveřejňovaly podíl potravin ze zahraničí. Nápadem se inspirovala na Slovensku. Obchodníci by podle představ prezidenta komory Miroslava Tomana měli zveřejňovat také obsah hlavní složky u pultového prodeje potravin a značit zemi původu. (více zde)

Kdo dohlídne na kvalitu jídla v restauracích?

Vláda se k návrhu vrátí znovu za týden, potvrdil iDNES.cz zdroj z vlády. Bendl totiž mimo jiné také navrhl, aby se sjednotila kontrola potravin pod dozor jím vedeného resortu.

Tím vypukl spor mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví. Na kvalitu jídla v restauracích totiž nyní dohlížejí hygienici, kteří patří pod ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09. Bendl navrhl, aby se 160 pracovníků z hygienických stanic a s nimi i 114 milionů od ministerstva zdravotnictví převedlo pod ministerstvo zemědělství a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta zatím kontroluje obchody, ale ne restaurace.

"Novela převádí jednu z epidemiologicky nejrizikovějších oblastí, v níž je nutné hodnotit zdravotní riziko i zdravotní stav personálu, z rukou zdravotníků do rukou nezdravotnicky vzdělaných inspektorů," uvedla ještě před projednáváním zákona ve vládě mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Hygienikům by podle Bendlova návrhu, k němuž se vláda vrátí za týden, zůstal dohled nad kvalitou stravování ve školních jídelnách, lázních, zařízení zdravotních a sociálních služeb či ve věznicích.

Pokud jde o potraviny v obchodech, na ty které jsou živočišného původu, jako je třeba maso či vejce, by místo potravinářské inspekce dohlížela nově Státní veterinární správa.