Diskuze

Pokuty za nekvalitní potraviny se zvýší. Zlepší se i jejich značení

Aféry jako koňské maso místo hovězího či v jídle sůl určená na posyp silnic přispěly k tomu, že stát bude přísněji dohlížet na jakost potravin, jejich uchovávání a značení. Novela, kterou se ve středu začala zabývat vláda, počítá s tím, že za nedodržení kvality potravin má nově hrozit pokuta deset milionů korun místo dosavadních tří milionů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P77e28t72r 59B85o28c60e94k

25. 4. 2013 16:27

No konečně - když někdo šidil potraviny ve středověku dočkal se přísného trestu. !!!!!!

0 0
možnosti

Žasnu.

Když už změna, tak ať účinná. Proč je takový problém udělovat sankce v% z obratu ? Nebo si naši zákonodárci opravdu myslí, že pár desítek tisíc Kč je opravdu sankce pro hyper a super krámy, kterou pocítí ?

0 0
možnosti
Foto

I82v80a75n 82M84a29r92e36k

24. 4. 2013 21:48

No mně by úplně stačilo kdyby každé zboží bylo jasně a zřetelně označeno zemí původu ! "Vyrobeno v EÚ" neberu ! ! ! 8-o Rv

0 1
možnosti
EB

Pobůh! To je pravicová vláda???... Kvalitu nelze spolehlivě měřit, je subjektivní vs cena! Co je jednoho dobré pro jiného hnus, co je pro jednoho drahé, pro druhého podezřele levné! Kontrolujte prosím nezávadnost!!! O kvalitě nechte prosím rozhpodovat mě! Jsem svéprávný a svobodný člověk! A chci aby byli svobodní i výrobci a prodejci! At si vyrábí a nabízí třeba salám z uhynulého psa, a stát at kontrolu jen že to tam správně uvedli! Já se laskavě sám rozhodnu, jestli to chci koupit a jestli je to pro(!) mě(!) dost kvalitní za danou cenu a ne že to za mě rozhodně nějakej úředník, že se to ani nesmí nabízet...

 Kvalitu nelze měřit, kvalita nebo cena je názor a názory lidí na kvalitu i cenu se různí!!!!!!!!!!!!!! Nechci aby za mě rozhodoval ouřada!...Rv;-€

3 1
možnosti
PU

Zcela jistě máte na mysli "chuťovou" kvalitu, že? Ale to není u potravin jediný "kvalitativní" ukazatel, a myslím si, že další nejste bez laboratorních analýz schopen odhalit.

0 0
možnosti
PV

P64e91t71r 57V12r44a87n39i91k

24. 4. 2013 15:41

Nikdy nezapomenu, kdyz jsem pred rokem rikal slecne, ktera v Penny ukladala nahnile ovoce do regalu, ze tohle by ani prase nesezralo a odpovedi bylo ..... "nebojte pane, on si to nekdo koupi".

9 0
možnosti

Takže jsi seznal, že jsi člověk omylný?

0 0
možnosti
AK

To není o tom, že by bylo možné udělit jen malou pokutu, ale o tom, že prostě udělují malé pokuty. Možnost je do milionu, případně nechat uzavřít prodejnu případně.. Ono je toho víc. Jenže dneska přijdou, najdou v chlaďáku přeznačené zelené maso, udělí pokutu ve výši 20.30 tisíc (což je maximálně dení zisk toho jednoho marketu.. Zisk, ne tržba) a bububu. Jenže, ono jim nevadí, ani že to tam příště je zas.

4 0
možnosti
RH

R51a71d16e83k 30H84o75r45a83k

24. 4. 2013 15:34

Pristup se zvysovanim pokut se mi vubec nelibi. Pokuty bych naopak razantne snizil, ale platilo by se za kazdy prohresek zvlast. Priklad, prodavam neco co vydavam za maslo a ve skutecnosti je to omastena voda. Ted dostanu pokutu 1 mil. Kc, nove by pokuta byla pouhych 50 tis. Kc, ale nasobila by se poctem zavadnych masel ktere v prodejne jsou. Mam na sklade 1000 kusu takoveho vyrobku, vynasobim to pokutou a do 3 dnu vyberu od provozovatele 50 mil. Kc Odvolani nema odkladny ucinek. Za 2 dny prijdu do obchodu znovu a zamerim se na zeleninu, maso, pecivo, cukr, mleko atd.. Do 1 mesice bude obchod bud zavreny navzdy nebo bude zbozi v kvalite kterou obchodnik hlasa. Stat disponuje nekonecnou silou v podobe zakonu, vyhlasek a narizeni, bohuzel statni urednici tuto moc nechteji vyuzivat aby se nerozhnevali lobisty.

2 2
možnosti
JV

Takže výsledek: zavřený obchod, ošizení zákazníci bez náhrady a úředník s napěchovanou šrajtoflí. Nevím, jestli je to úplně nejlepší výsledek toho, když obchod ošidí zákazníka.

1 1
možnosti
VD

Problém je, že jsou u nás stejné prodejní plochy v přepočtu na obyvatele jako v Německu , a třetinová kupní síla, tj. velká předimenzovanost  marketů, což  nese neskutečné tlaky na všechny, co jsou do maloprodeje zapojeni , takže obarvené piliny se sójou v akci jsou jeden z regulérních postupů jak nalákat zákaznické stádo, a další bude asi udávání konkurence za prodej nekvalitních pilin:-)

3 0
možnosti
MM

tak, tak, začít by jsme měli hlavně u sebe, českýho zákazníka!!

3 1
možnosti
OB

O98s14k86a54r 89B74r60u33n47a

24. 4. 2013 14:27

Vse vyresime tim, ze se na mem kusu zvance nakrmi o tricet byrokratu vic.

8 0
možnosti
FK

R^  Asi tak. Kontrolní orgány především dohlíží na ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST potravin, maximálně na shodu deklarovaného složení se skutečností. To ostatní si musíme, milí spotřebitelé, vyřídit sami.  Nekupujme šmejdy a výrobci se přizpůsobí.

1 0
možnosti
JL

Nejvyšší pokutu by měli firmám vystavovat zákazníci. Ti by měli rozhodovat, komu odměnu (nákupem - čili vytvořením zisku firmě) udělí. Mluví se už dlouho o tom, že kupující mají obrovskou moc a sílu....jenže...to by ti kupující museli přemýšlet, nehledat jen sebevětší humus, jen když to je za málo. Takže dokud nebudou lidé u jakéhokoliv jednání přemýšlet, budeme potřebovat další zástupy příkazů, zákazů a davů nových úředníků

4 1
možnosti
JS

J97a78n 53S95o64u71k12u31p

24. 4. 2013 14:27

Lidi nebudou kupovat největší hnus věčně, nicméně neexistuje zákon, který jim v tom zamezí. Taková společenská, kulturní změna probíhá desítky let, třeba i století. Všichni obracejí zrak k vyspělejším zemím, nicméně i oni se museli do tohototo stavu ´prožrat´.

3 0
možnosti