- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ze slupek dělají Slováci terkelicu.
Známý dělá druhák a jak to turistům chutná :))
Z hroznových zrníček se dělá i módní superantioxidant OPC...to by bylo, aby to nešlo i z českých zrníček...
Výtlačky z hroznů by měly jít , po patřičném zpracování, podrcení lisových koláčů a jejich nasycení nějakým kvasným roztokem , prohnat mléčným kvašením na siláž a potom zkrmit třeba kravám. Pár procentní přídavek do krmné směsi by neměl být problém.
To je dobrej článek. Nenudí. Akorát nevím , proč se mi při jeho čtení vybavilo "Už to funguje na té konvi, konev šetří vodou".
Cože? To, v čem je nejvíc zemědělské chemie, chtějí zpracovávat jako něco jiného než nebezpečný odpad? Tvl! Známý vinař mi říkal, že pokud to není z bio produkce, tak nemám pít ani červené víno, které svoji barvu získává právě macerací matolinového klobouku, že v tom je nejvíc chemie.
Váš známý dozajista biovinař je, že jo? Je to totiž jejich velmi oblíbená mantra. Najděte si, čím vůbec a kdy je možno vinice stříkat a zjistíte, že do těch bobulí se toho fakt moc nedostane.
Vůbec neřeším protestovanost, kterou musí všechna slušná vína projít. Nemluvě tedy o tom, že přes to všechno je u nás spousta vinařů, kteří vůbec nestříkajíc, přestože nejsou bio.
...Usušené matoliny jsou však velmi hořké, téměř nepoživatelné. Ve hře je například možnost vyrobit z nich prášek, který by se využíval jako nástavba potravin – třeba jako přídavek do pečiva...
A to fakt myslíte vážně?
U téhle části článku jsem si vzpomněl na nějakou knihu o životě v obleženém Leningradě, kde popisovali, co všechno se tam rvalo jako nástavba chleba. Teď o tom nedávno někdo psal i na blogu.
Proč mám někdy pocit, že pijeme "druháky"? A neni to víno za 60 korun za flašku.
kupujete špatné víno, nic víc bych za tím nehledal.
Je dobré využívat vše co příroda nabízí, naši předkové to uměli a pokud v dnešní době se k tomu někdo vrací je to chvályhodné, ukazuje to na to, že pořád jsou lidé kteří myslí na přírodu. Nechápu některé lidi, kteří si postaví krásný venkovský dům a na zahradě mají překrásný pěstěný trávník, který posečený dávají do biokontejnéru a pak draze kupují zeminu do truhlíků místo aby si založili kompost. Na zahradách dříve byl trávník plný květů, létali včely a motýli a příroda byla bohatá a živá. Není to psaní o využití zbytku hroznů, ale týká se to našeho budoucího života. Promiňte.
A pokud na zahradě po původních majitelích nechají třeba jabloně, nechají jablka spadnout na zem a zhnít.
Jak, že se druháky nevyrábí? A jak je možné, že dá koupit "víno" v lahvi za 49 Kč?
Druháky nedělají jen poctivci, ti ostatní určitě ano...