Vietnamci mají políčeno na menší města. | foto: Profimedia.cz

Vietnamští obchodníci plánují konkurenci řetězcům

  • 26
Na českém maloobchodním trhu se může vynořit nečekaná konkurence pro nadnárodní řetězce. Vytvoření vlastní sítě prodejen plánují vietnamští obchodníci, napsal list Czech Business Weekly.

O zformování nových řetězců jedná podle CBW několik Vietnamců, kteří chtějí prodávat zboží hlavně v menších městech. Bývalý předseda Asociace vietnamských podnikatelů Nguyen Duong řekl, že nové řetězce budou soutěžit se supermarkety i s běžnými obchody smíšeným zbožím.

Duong předpokládá, že nové řetězce v rukou Vietnamců začnou fungovat už v nejbližších letech. Záměrem je provozovat řetězce obchodů o rozloze 300 až 1000 metrů čtverečních. Obchody budou stát v malých městech od zhruba 5000 obyvatel. Bližší informace podle Duonga nelze poskytnout, protože Vietnamci zatím testují trh a hledají nejvhodnější lokality.

K fungování a expanzi řetězce se nemohu vyjadřovat,“ řekl jeden z vietnamských podnikatelů, který má v České republice síť 12 obchodů. Chystá se ale otevřít další obchody, které budou fungovat pod jedním názvem a na trhu budou označeny jako řetězec. Podrobnosti nechce sdělovat ze strachu z konkurence českých i vietnamských maloobchodních prodejců.

„Vietnamští obchodníci už jsou takoví. Komentář poskytnou až tehdy, když je byznys plně zavedený a úspěšný,“ řekl Duong, který je rovněž ředitelem společnosti Scitexim International Trade Co. Ltd. Ta sídlí v Praze a zaměřuje se na prodej vietnamského zboží do Česka.

Na chystanou expanzi vietnamských obchodníků ale upozorňují i české zdroje. Například viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Zdeněk Juračka řekl, že Vietnamci v menších městech kupují volné prostory k podnikání od českého řetězce obchodů Jednota, který má po celé zemi na 3600 obchodů.

,