Velká voda potopila stavebnictví

Stavební výroba se v srpnu kvůli povodním propadla meziročně o 4,9 procenta. Český statistický úřad odhaduje, že nebýt velké vody, mohl se propad zastavit na hranici 1,9 procenta. Vliv živelní pohromy se projevil i v dalších ukazatelích. KOMENTÁŘ ATLANTIK FT ČTĚTE ZDE

"Povodně zasáhly stavebnictví více než se čekalo," míní David Marek z Patria Finance. V posledních měsících sice podle něj roste počet nově povolených bytů, nestačí ale kompenzovat pokles stavebních prací v ostatních oblastech pozemního stavitelství.

ANALÝZU ATLANTIK FT ČTETE ZDE

ČSÚ uvádí, že objem stavební výroby poklesl na nové výstavbě v pozemním stavitelství, naopak se zvýšil její objem na inženýrském stavitelství a na opravách a údržbě stavebních objektů.

"Stavebnictví je sektor, který nejcitlivěji reaguje na změny hospodářských podmínek, neboť je úzce spojeno s investiční činností. Pokles přílivu přímých zahraničních investic neprivatizačního charakteru je patrně jednou z hlavních příčin slabší poptávky po stavebních pracích," uvedl Marek.

Průměrná nominální mzda dosáhla ve sledovaných podnicích 15 761 korun a byla o 3,6 procenta vyšší než v srpnu 2001, reálně se zvýšila o tři procenta. Produktivita práce klesla o 6,1 procenta.

"Tento nepříznivý signál, který přetrvává už od počátku roku výhledově zakládá nebezpečí růstu cen ve stavebnictví a přenosu inflačních impulsů do dalších odvětví ekonomiky," varuje Kamil Janáček z Komerční banky.