Veletrh představí alkoholické nápoje

Desítky výjimečných vín bude možno ochutnat během veletrhu Víno a destiláty, který dnes začíná na pražském holešovickém výstavišti. Bude na něm historicky rekordní účast 260 firem. Největší zastoupení budou mít firmy vyrábějící a obchodující s vínem.

A jaká vína bude možné ochutnat? Tramín červený 2002, pozdní sběr ze Znovínu Znojmo, který se stal vítězem soutěže o Zlatý Pohár veletrhu Víno - destiláty 2004 v kategorii bílých tuzemských vín.

Ve stejné kategorii, ovšem zahraniční, získal první místo Sauvignon Blanc 2003 rakouské firmy Hauser, červená domácí vína ovládlo Zweigeltrebe 2000 z Habánských sklepů a mezi zahraničními červenými porota nejlépe ohodnotila Syrah, Trivento Reserve 2001 z Argentiny.

Tradičně největší expozice budou mít tuzemští producenti Bohemia sekt, Soaré sekt, Vinium Velké Pavlovice, ale bude tu i rozlehlý stánek francouzských vinařů z Burgundska a rakouská či italská expozice. Ochutnat bude možno kromě vín z tradičních vinařských zemí i alžírská, či černohorská a srbská vína. Kromě samotných nápojů budou vystaveny i novinky z oblasti péče o víno. Například speciální stojany na víno, skříňové chladící vinotéky, sommeliérské potřeby a tak dále.

První den veletrhu je zasvěcen domácí produkci, druhý den pak vinařům ze země na jih od České republiky. „Rakouští vinaři mají enormní zájem proniknout na náš trh, a proto přišli s takovouto akcí,“ vysvětluje Dagmar Salabová z firmy, která veletrh pořádá.

V programu bude kromě prezentací různých firem i křest knihy Kapesní průvodce světovými víny a charitativní aukce archivních vín. Dražit se bude například vlašský ryzlink 1966 z Vína Mikulov či o rok starší rulandské bílé téhož producenta.