Ministr vnitra Radek John (VV)

Ministr vnitra Radek John (VV) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Věci veřejné: Lidé s vyššími příjmy by měli na povodně platit víc

  • 146
Věci Veřejné vstoupí do diskuse o financování povodňových škod s vlastním návrhem. Podle deníku Právo strana Radka Johna navrhne, aby se lidem snížila sleva na dani z příjmu rozdílně podle jejich příjmu. Jakási malá progrese je obdobou "stokoruny", o níž se pře Nečas s Kalouskem. Částka, o kterou lidé měsíčně zchudnou, by byla například od 50 do 150 Kč.

Nový návrh vstupuje do sporu premiéra Petra Nečase (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09), kteří se neshodují na tom, jak se povodňové škody zaplatí. Kalousek je zastáncem snížení slevy na dani z příjmu o stokorunu. Tento návrh by se dotkl každého.

ODS ale do daně z příjmu zasahovat nechce (zavázala se k tomu ve svém programu) a raději by zvyšovala nepřímé daně nebo hledala jinou cestu. (více o sporu lídrů čtěte zde)

Věci Veřejné místo jednotné stokorunové sazby, s níž nesouhlasí, navrhují výši poplatku rozdělit podle výše příjmů třeba na 50, 100 a 150 korun. Právo o tom informoval zdroj z Věcí Veřejných.

"Věci Veřejné chtějí představit návrh, který by zohlednil výši příjmů jednotlivých daňových poplatníků. Na poradě stranických ministrů padl návrh, že by to například mohlo být odstupňované sazbou od padesáti do sto padesáti korun," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován.

"Není správné dávat plošnou daň na hlavu a myslím si, že tento názor sdílejí i moji kolegové," řekl poslanec VV Viktor Paggio.