Koncem října čekají například obyvatele Olomouckého kraje slavnostní výlovy velkých rybníků v regionu, následovat budou menší rybníky a nádrže, kterým se rybáři budou věnovat v průběhu celého listopadu. Část ulovených ryb půjde do podzimního prodeje, většina se však octne na vánočním stole.
Obecně ryb oproti loňsku neubylo ani jich není více. "Je to stejné. Jen rybníky, kde se vyskytují kormoráni, vykazují velké kusové ztráty. To je právě Hradecký či Křenovský rybník na Tovačovsku nebo rybník Choryně na Hustopečsku," popisuje ředitel Rybářství Přerov Leo Mackovík.
Ceny ryb nahoru nepůjdou. Při koupi vánočních kaprů lidé zaplatí osmašedesát korun za kilogram kapra první jakosti, výběr pak bude o sedm korun za kilo dražší.
"Konečná cena však záleží také na každém obchodníkovi," upozorňuje Miluše Horáková z Rybářství Nová Dědina. Potvrzuje to také Leo Mackovík: "I když ceny by měly být stejné, závisí to také na regionálních střediscích."
Pětaosmdesát procent vylovených ryb tvoří kapři, deset procent další býložravé ryby, například amuři, a zbytek dravci, jako štiky, sumci či candáti.