Václav Klaus napsal knihu o krizi

- Země, kde se již dva roky nevládne je název nové knihy předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause. Jeho kniha představuje republiku v jiném světle, než jak ji popisuje nedávno zveřejněná zpráva kabinetu Miloše Zemana o stavu země. Ministři sociálnědemokratické vlády jsou ve svém materiálu velmi kritičtí k počínání vlád minulých.

Právě zveřejnění vládní zprávy bylo jedním z důvodů, proč Klaus knihu napsal. "Mezi řadou lidí i uvnitř mě samotného vznikl pocit, že je třeba na tuto zprávu reagovat a pokusit se o jinou interpretaci naší skutečnosti," řekl novinářům Klaus.
Profesor ekonomie Klaus v knize polemizuje s názorem vlády o propadu hrubého domácího produktu a odráží její kritiku privatizace či transformace. "Zpráva představuje účelový a naprosto nekorektní pokus přemalovávat historii na černo. Představuje pokus vylíčit jediné úspěšné období naší nejnovější historie jako období neúspěšné," hájí se Klaus, který byl premiérem šest let.
Klaus, jehož k sepsání knihy přiměly také propad ekonomiky a chování centrální banky, kterou označuje za jednoho z hlavních viníků hospodářských potíží, představuje v knize vlastní recept, jak vybřednout z ekonomické krize: rozběhnout ekonomiku zřetelným impulsem v měnové politice, sanovat některé vybrané ekonomické jednotky, pokračovat v liberalizaci, deregulaci a privatizaci, a zdokonalit legislativu.
Přestože Zemanovo hodnocení odmítá, sociální demokracie je momentálně jediná, kdo může vládnout. "Mám strach, že v dnešní situaci může vládnout jen jedna politická síla, a to je ta, která je dnes ve vládě," prohlásil Klaus.
Útlou knížku připravilo loni založené Centrum pro ekonomiku a politiku. Šedesátistránková publikace je prvním počinem centra. V čele jeho správní rady stojí právě Václav Klaus.