V Plzeňském kraji přibývají nové byty

Celkem 2032 nových bytů v rodinných a bytových domech, upravených nebytových prostorách a domovech s pečovatelskou službou, dokončili v loňském roce stavebníci v Plzeňském kraji. Oproti roku 2003, kdy bylo v regionu dokončeno 1719 bytů, se počet nových dokončených bytů zvýšil o 18 procent.

V republice loni počet dokončených bytů vzrostl meziročně o 19 procent. Ačkoliv se loni v celé zemi o sedm procent meziročně zvýšil počet zahájených staveb bytů, v Plzeňském kraji tento počet poklesl. Podle lednové ankety ČTK je přitom v regionu dostatek bytů pouze v Plzni, solidní trh je i v Klatovech.

Ostatní okresní města hlásí velmi malou nabídku nových i starších bytů i volných pozemků. Zatímco v roce 2003 se v kraji zahájila stavba 2061 bytů, loni to bylo 1995 bytů. Největší podíl měly rodinné domy, v nichž se začalo stavět 1037 bytů. V nástavbách a přístavbách k bytovým domům se loni zahájila stavba 25 bytů, což bylo nejméně v celé republice.

Nejvíce bytů vzniklo v rodinných domech

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

V počtu dokončených bytů se Plzeňský kraj řadí v rámci republiky na páté místo. Více bytů se loni dokončilo jen v Praze, středních a jižních Čechách a na jižní Moravě.
Nejvíce bytů, 761, loni lidé v Plzeňském kraji dokončili v rodinných domech, 633 bytů vzniklo v bytových domech a 208 v domech s pečovatelskou službou a domovech penzionech.

Průměrná cena panelového bytu v Plzni je podle výsledků lednové ankety ČTK asi 14 tisíc korun za metr čtverečný. Ceny nových bytů jsou 20 tisíc korun za čtverečný metr, i když řada prodejců chce i 23 tisíc korun za metr. V okolních městech, menších než okresních, je podle realitních makléřů cena bytů až o třetinu nižší. „Nové byty tam bez státní dotace nelze prodat,“ uvedl v lednu pracovník plzeňské realitní kancelář