V Pardubickém kraji budují rekordní počet bytů

  • 1
Po novém bydlení touží stále více lidí z Pardubického kraje. Svědčí o tom rekordní počet uzavřených hypoték a množství nově postavených a rozestavěných bytů. V první polovině letošního roku se v Pardubickém kraji začalo s výstavbou více než jedenácti set bytů a přes pět set se dokončilo.

Ve srovnání s loňským rokem se letos v kraji rozestavělo o čtvrtinu bytů více.

Podle politiků může za zájem o stavbu bytů více věcí. "Motivace je především ekonomická. Jednak byly určité obavy, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí po vstupu České republiky do Evropské unie. Druhá věc je zvýhodněná daň z přidané hodnoty na bytovou výstavbu, která platí do roku 2007," sdělil starosta Chrudimi a místopředseda výboru pro strategický rozvoj kraje Ladislav Libý.

Ve srovnání s Královéhradeckým nebo Libereckým krajem firmy v Pardubickém regionu zahájily stavbu více než dvojnásobku nových bytů. Nejvíce nových bytů v kraji vyrůstá v rodinných domech. V první polovině letošního roku začala výstavba bezmála pěti set bytů. Zhruba dvě stě padesát bytů v rodinných domcích se dokončilo. 

Z celkově šesti set dokončených bytů je čtyřicet procent v rodinných domcích. Třetina vyrostla v bytových domech a zbytek v přístavbách a v domech s pečovatelskou službou.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Jednou z rozhodujících příčin stavebního boomu byly i příznivé podmínky pro získání hypotečních úvěrů. "Roli hraje určitě i to, že úrokové sazby u hypoték byly letos na výjimečně nízkých hodnotách, což se promítlo do míry bytové výstavby," dodal Libý s tím, že rozvoj bytové výstavby je v současnosti na svém vrcholu a do dvou tří let nastane pravděpodobně ochladnutí.

Velký zájem o hypoteční úvěry banky zaznamenaly v průběhu celého pololetí, ale zejména během prázdninových měsíců. Úrokové sazby u hypotéky s nejběžnější pětiletou fixací se donedávna pohybovaly pod pětiprocentní hranicí. "Za první pololetí letošního roku registrujeme stoprocentní růst hypoték," řekla Helena Matuszná z České spořitelny.

V současnosti však většina finančních ústavů výši svých úrokových sazeb zhruba o půl procenta zvedla. Nejnižší úrokovou sazbu 4,8 procenta drží pravděpodobně Českomoravská hypoteční banka. "Největší nárůst zájmu o hypoteční úvěry jsme měli v srpnu. Uzavřeli jsme o čtvrtinu více smluv než v červenci. Vzhledem k tomu, že naše nabídka platí až do konce září, očekáváme největší zájem právě v tomto měsíci," uvedl ředitel pardubické pobočky Českomoravské hypoteční banky Milan Fryš.

Kolik bytů se začalo stavět v 1. pololetí 2004 (po krajích):

Pardubický: 1108
Královéhradecký: 548
Liberecký: 529
Středočeský: 3800
Vysočina: 1055


Druhy zahájených bytů v kraji:

V rodinných domech: 471
V bytových domech: 301
V nástavbách a přístavbách k rodinným domům: 134
V nástavbách a přístavbách k bytovým domům: 92