V Česku pracuje 90 522 Slováků.

V Česku pracuje 90 522 Slováků. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

V Česku pracuje o 40 tisíc cizinců více než loni

  • 67
O český pracovní trh je v poslední době mezi cizinci zájem. Na konci února v tuzemsku legálně pracovalo 187 973 občanů jiných států, zatímco před rokem to bylo 147 695. Nejvíce lidí přicestovalo do ČR za prací ze Slovenska (90 522 lidí).

Druhou nejpočetnější skupinou byli Ukrajinci, kterým české úřady vydaly 46 596 pracovních povolení.

Převážná většina cizinců, kteří se rozhodnou v Česku pracovat, se v tuzemsku neusadí nastálo. "Převažuje především migrace cirkulární. To znamená, že jsou zde převážně z důvodu, aby v co nejkratší době vydělali co nejvíce peněz," řekl mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský.

Ze statistik Ministerstva práce a sociálních věcí dále vyplývá, že počet cizinců, kteří k práci v tuzemsku nepotřebují pracovní povolení, meziročně stoupl o 32 procent na 121 406.

Tři čtvrtiny z nich tvoří Slováci, kterých během roku přibylo zhruba sedmnáct tisíc, a dalších 18 729 lidí přišlo z Polska. Povinnost vyžádat si u českých úřadů pracovní povolení se netýká občanů EU a Evropského hospodářského prostoru.

Pracovní povolení vlastnilo ke konci února téměř šedesát tisíc občanů států mimo EU a EHS. Téměř 72 procent z nich bylo ukrajinské národnosti.

Vzrostl i zájem občanů z nových států EU, Bulharska a Rumunska. Bulharů v Česku pracuje 2 124 a Rumunů 1 569, zatímco před rokem to bylo 1 609 Bulharů a 602 Rumunů.

Češi se ale podle ministerstva práce nemusí bát, že by jim občané z nových členských států ve velké míře obsazovali pracovní místa. "Lze předpokládat, že skutečné a reálné ohrožení trhu práce v ČR občany Bulharska a Rumunska je poměrně malé," míní Sezemský.

Bulhaři budou podle něj mířit v rámci EU spíše do Španělska a Německa a Rumuny lákají kvůli jazykové příbuznosti státy jako Francie, Itálie a Španělsko.

Zveřejněné statistiky nevypovídají zcela o reálném počtu v tuzemsku pracujících cizinců, protože se zabývají pouze počty těch legálně zaměstnaných.

"Z výsledků provedených kontrol se ukazuje, že z celkového počtu kontrolovaných cizinců je minimálně jedna třetina nelegálně zaměstnávaných," uvedl Sezemský.