USA sužuje obchodní deficit

Deficit americké bilance zahraničního obchodu vystoupil v květnu při dalším růstu dovozu na nový rekord 37,64 miliardy dolarů a proti dubnu stoupl o 1,5 miliardy. Výsledek výrazně překročil odhady ekonomů a prohloubil obavy finančních trhů ze zhoršující se vnější bilance největší ekonomiky světa.

Na nové maximum 41,53 miliardy vzrostl deficit obchodu se zbožím, přičemž rekordní byly dovozy automobilů, spotřebního zboží i potravin.

Americký dovoz v květnu vzrostl o dvě miliardy na 118,27 miliardy dolarů, vývoz naopak stoupl jen o 600 milionů na 80,64 miliardy.

Navzdory růstu kursu eura k dolaru se do čela oblastí, s nimiž mají Spojené státy nejvyšší deficit vyšvihla před Čínu západní Evropa, s níž schodek vzrostl o 2,15 miliardy na 8,40 miliardy dolarů. Naopak pasivní saldo s Japonskem kleslo díky růstu amerického vývozu o téměř dvě miliardy na 4,88 miliardy dolarů.

Ekonomové a finanční trhy mají stále větší obavy z vysokého amerického deficitu obchodu a vnější bilance, což je zvláště nepříjemné v souvislosti s dlouhým trendem poklesu akciových trhů.

Investoři kvůli propadu akcií a obavám o bezpečnost po útocích z 11. září své investice v USA omezují, což může Americe přinést vážné problémy s financováním deficitu běžného účtu.

Výsledkem a určitou kompenzací tohoto vývoje je především pokles kursu dolaru, který se proti euru dostal tento týden poprvé od února 2000 pod paritní úroveň jedna ku jedné.

Samotný růst dovozu a schodku je signálem oživování americké ekonomiky, v tomto období však převažuje negativní hodnocení tohoto jevu právě kvůli obavám z krytí vnějších schodků. Růst deficitu navíc ve druhém čtvrtletí statisticky sníží tempo růstu ekonomiky.

, ,