Šéf americké FED Ben Bernanke.

Šéf americké FED Ben Bernanke. | foto: Larry Downing, Reuters

USA se brání recesi, úroky srazily o tři čtvrtě procenta

  • 49
Americká centrální banka snížila úroky. Sazby klesly hned o tři čtvrtiny procentního bodu na 3,5 %. Americké úroky se tak po několika měsících dostaly níž než evropské. Ty se v současné chvíli drží na rovných čtyřech procentech, kam je guvernéři centrálních bank eurozóny poslali loni v červnu.

V Evropě se sazby od června drží na rovných čtyřech procentech. Zatímco Evropská centrální banka úroky v posledních měsících zvyšuje, Američané se vydali opačným směrem.

Americká centrální banka snížila kvůli hrozící recesi úroky o 0,75 procenta. Sazby klesly na 3,5 procenta a po několika měsících jsou nižší než v eurozóně.

Rozhodnutí amerických bankéřů překvapilo i analytiky. Ti sice pokles čekali, ne ale tak brzo a ani ne tak razantní. "Všeobecně se čekalo snížení o půl procentního bodu až na zasedání 30. ledna," uvedlo analytické oddělení Raiffeisenbank.

Podle severu BBC jde o skutečně zásadní rozhodnutí, ke kterému navíc došlo na mimořádném zasedání. K podobnému kroku se FED odhodlala jen dvakrát - 17. září 2003, tedy krátce po útoku na Světové obchodní centrum, a 3. ledna 2001, kdy praskla bublina živená internetovými firmami.

Ani snížení hned o tři čtvrtě procenta není právě obvyklé. Naposledy k němu došlo v srpnu 1982, tedy před více než čtvrt stoletím.

Důvod pro snížení úroků je jednoduchý: strach z recese v největší ekonomice světa. Ten už dva dny obchází i akciové trhy a světové burzy hromadně ztrácejí. Indická dokonce zastavila obchodování. - více zde

FED ale podle BBC také hodně riskuje. Pokud tak závažná opatření, pro která se rozhodla, nebudou fungovat, podkope to důvěru lidí.

Hraje se skutečně o hodně. Podle analytika společnosti Rabobank  Jeremyho Stretche nese rozhodnutí bankéřů známky paniky.

Obavy o stav amerického hospodářství odstartovaly už loni, kdy vypukla krize na trhu s hypotékami (více zde). Podle některých analytiků je útlum americké ekonomiky víc než pravděpodobný.