Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČNB po více než roce mění úroky, sazbu stáhla o čtvrt procentního bodu

  14:36
Bankovní rada České národní banky rozhodla na prosincovém zasedání o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Základní úrok, který ovlivňuje i výši úroku u hypotéky, tak klesl na 6,75 procenta. Je to vůbec poprvé za rok a půl, co na sazby sáhla. Analytici očekávali, že hlasování bude těsné, většina se ale přikláněla spíše ke snížení.

Pro snížení nakonec bylo všech sedm členů bankovní rady. „Rozhodnutí se opírá o podzimní prognózu a informace od jejího zpracování. Nastal čas k vykročení k pozvolnému snižování úroků. Stále ale vnímáme proinflační rizika, proto ČNB považuje za nezbytné vytrvat v přísné měnové politice a ke snižování přistupovat opatrně,“ vysvětlil Aleš Michl guvernér ČNB.

„Na příštím jednání budeme vycházet z nové prognózy a nových dat. Rychlost případného dalšího snížení se bude odvíjet od inflace, fiskální politiky, domácí i zahraniční poptávky a vývoje mezd,“ doplnil s tím, že proces snižování sazeb může být kdykoli zastaven, pokud se inflace nebude snižovat.

„Jsme si jisti, že příští rok už bude nízká inflace, ale vidíme riziko, že může být u třech procent. Míříme dál než na leden, míříme na rok dopředu. Tam inflaci vidíme velmi nízkou, ale na horní hranici pásma,“ vysvětluje Michl, proč je rada kdykoli připravená se snižováním přestat.

Trh čekal mírné snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu už na listopadovém zasedání. Nyní se toto očekávání přelilo do prosince – a podpořil ho i rozpis zasedání bankovní rady na příští rok. V analytických kruzích se totiž spekulovalo, že by centrální banka mohla chtít se snížením sazeb počkat až bude mít data o lednové inflace, v níž se odrazí, jak moc obchodníci pro následující rok zvedli ceny.

Údaj by ale rada neměla k dispozici ani na únorovém zasedání, které je 8. února. Statistici totiž klíčové číslo zveřejní až o pár dní později. Na trhu proto kolovaly spekulace, že by ČNB mohla únorové zasedání posunout ze svého obvyklého termínu a cyklus snižování začít až tehdy. K tomu ale nedošlo a ekonomové se shodli, že až do března by centrální bankéři nechtěli čekat.

Vyšší úroky s námi zůstanou, nemovitosti zdraží, očekává centrální bankéřka

Navíc, jak upozornil ekonom Vít Hradil z investiční společnosti Cyrrus, centrální banka musí jednat v předstihu a měnovou politiku – tedy i výši sazeb – nastavovat předem, nikoli čekat, až se inflace vrátí k cíli. Poblíž dvouprocentního cíle, tedy u třech procent, ji ČNB předpokládá už v lednu.

„Dnešní krok sazby snížit je sice krok správným směrem, nicméně mnoho nezmění na dlouhodobém vnímání současné bankovní rady jako kapitána, který navzdory rozbouřenému moři trvá na řízení lodi s nezměněným kurzem. Jako důsledek této politiky můžeme v budoucnu očekávat volatilnější průběh inflace v důsledku horšího ukotvení kritických inflačních očekávání, které nechává trhy plout v nejistotě,“ myslí si Aleš Maršál z výzkumného institutu Syri.

Inflace polevuje, ekonomika je na tom špatně

Bankovní rada nicméně své čerstvé rozhodnutí již mohla opřít o několik důležitých dat z ekonomiky. Tím je především inflace, která ukazuje, že meziměsíčně se už prakticky nezdražuje.

Meziroční hodnota inflace sice zůstává povážlivě vysoko – v listopadu dosáhla na 7,3 procenta – ale její hodnotu zkresluje vliv energetického tarifu z loňska, který tehdy energie naoko zlevnil, a také vysoká meziměsíční inflace z ledna, která tehdy vyskočila na šest procent a ovlivňovala čísla po celý rok. Od nejbližšího ledna se už ale tak drastické zdražení nečeká.

„Inflace by bez vlivu energetického úsporného tarifu nyní činila 4,7 procenta. Jádrová inflace je ještě nižší, dosahuje 3,9 procenta. V podstatě klesá v souladu s prognózou centrální banky. Klíčovým momentem bude začátek příštího roku, kdy se ukáže, zda inflační očekávání zůstala nízká, nebo se po dvou letech vysoké inflace posunula výše. Nicméně ČNB ve své prognóze počítá s tím, že inflace klesne do tolerančního pásma kolem cílové dvou procentní hodnoty,“ vysvětluje hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek.

Dalším pro ČNB poměrně důležitým údajem je růst mezd. Ani ty se ze řetězu neutrhly a zdá se, že do mzdově-inflační spirály se Česko nevrhá. Ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná měsíční mzda proti stejnému období předchozího roku o 7,1 procenta, tedy o 2810 korun na 42 658 korun. Po započtení inflace ale klesla o necelé procento.

Do třetice se pak ČNB dívá i na výkonnost ekonomiky. Ta pro ni sice není prioritou, tou je cenové stabilita, nicméně ignorovat tuto veličinu také nemůže. Právě z této oblasti moc dobré zprávy nechodí. Ve třetím čtvrtletí totiž podle statistiků tuzemský HDP klesl o 0,7 procenta.

„Pokud vezmeme předpoklady čtvrtletní prognózy ČNB zveřejněné počátkem listopadu, tak oproti očekávání je koruna vůči euru mírně silnější a úrokové sazby na tuzemském peněžním trhu jsou nad prognózou centrální banky, tedy měnové podmínky v české ekonomice jsou přísnější, než prognóza předpokládala. V neposlední řadě se snížením úroků v letošním závěrečném čtvrtletí počítala i samotná prognóza z dílny ČNB za celé závěrečné čtvrtletí až o tři čtvrtiny procentního bodu,“ vysvětluje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Firmy by ocenily razantnější pokles

Utažené sazby, které firmám ztěžují financování, ekonomice z hlediska její výkonnosti, moc dobrou službu nedělají. Podle Jaroslava Tona, zakladatele nemovitostního investičního fondu Salutem, ČNB snižuje úroky příliš pomalu.

„Pomalé snižování úrokových sazeb nebude pro českou ekonomiku pozitivní, otázkou je dosažení růstu HDP v příštím roce o 1,2 procenta. Hrozí zde možnost, že ekonomika Česka neporoste ani v příštím roce. Velmi důležitá budou rozhodnutí na únorovém a březnovém zasedání bankovní rady. Jestli ani tam nedojde k výraznému snížení úrokových sazeb, bude možné očekávat v roce 2024 recesi,“ varuje.

Zcela opačný pohled pak nabízí Tomáš Pfeiler, portfolio manažer ze společnosti Cyrrus. „Jako rozumné bych považoval, kdyby ČNB počkala, až bude jasné, jak dopadne lednové přecenění – s ohledem na to, jak moc jí inflace utekla a jak moc je cenová hladina zvýšená. Za poslední dva roky se totiž cenová hladina zvedla o třicet procent,“ vypočítává.

Hypotéky už s tím počítaly

Na hypotéky snížení sazeb žádný velký vliv mít nebude. „Delší úrokové sazby totiž již se snižováním sazeb ČNB počítaly a zda k němu dojde o měsíc dříve či později není pro tyto sazby až tak klíčové,“ vysvětluje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Daleko významnější efekt podle něj mělo v tomto ohledu nedávné přehodnocení trhu, co se týče rychlosti poklesu úrokových sazeb hlavních centrálních bank v příštím roce z důvodu nižší než očekávané inflace a méně příznivých ekonomických vyhlídek. Na to totiž zareagovaly i sazby delších splatností výraznějším propadem. „To ovlivnilo i delší sazby v Česku, které se tak ve srovnání s říjnem dostaly o více než jeden procentní bod níže a jsou tak nejnižší od března 2022. Právě tento vývoj v posledních týdnech byl pro výhled na hypoteční sazby v příštím roce klíčový a předznamenává jejich potenciálně rychlejší snižování, než se doposud předpokládalo,“ vysvětluje dále ekonom.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...