Podnikatele Koženého čeká v pátek první soudní slyšení. | foto: Michal Růžička, MF DNES

Úřady zatkly na Bahamách Viktora Koženého

  • 258
Podnikatel Viktor Kožený skončil po letech, kdy se mu dařilo vyhýbat se spravedlnosti, ve vazbě. "Byl zatčen ve středu na Bahamách," potvrdil iDNES James Margolin z tiskového oddělení FBI. Kožený je spolu s dvěma komplici obžalován z úplatkářství při privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu.

Kožený by měl být co nejdříve vydán do Spojených států. Podle Margolina je nyní obtížné říct, kolik let vězení Čechovi s irským občanstvím hrozí. Podle rozsahu obvinění by to mohlo být až dvacet let.

"Podplácení úředníků, které je v obžalobě, je globální hrozbou pro demokratické instituce a hospodářskou soutěž. Uděláme vše pro to, aby ti, kteří se takových ilegálních praktik dopouštějí, stanuli před soudem," vzkázal newyorský prokurátor Michael García.

Luxusní šperky i léčebné výlohy
Kožený se s americkými partnery Fredericem Bourkem a Davidem Pinkertonem v letech 1997 až 1999 ucházel o získání majority v ázerbájdžánské státní ropné společnosti SOCAR. Do soutěže vstoupil prostřednictvím firem Oily Rock a Minaret.

Úspěch ale nebyl zadarmo. Kožený si potřeboval naklonit významné členy ázerbájdžánské vlády a privatizačních úřadů. Výčet korupčních metod, které měl Kožený a jeho partneři využívat, je velmi bohatý.

Podle obžaloby jen v květnu a červnu 1998 "věnovali" důležitým ázerbájdžánským politikům a úředníkům 11 milionů dolarů: 6,9 milionu jim přišlo na účet, zbytek byl předán v hotovosti v kanceláři úředníka Státní majetkové komise.

CELÉ OBVINĚNÍ VIKTORA KOŽENÉHO NAJDETE ZDE 

Jejím představitelům Kožený posílal k narozeninám cenné dárky, třeba šperky za šest set tisíc dolarů přímo z luxusního londýnského klenotnictví. Na ázerbájdžánské přátele nezapomínal ani v nemoci. V roce 1998 se "bezplatně" léčili v New Yorku.

První výslech čeká Koženého v pátek. Reportérovi MF DNES se podařilo dovolat do podnikatelova bahamského sídla. Neznámá žena pouze sdělila, že pan Kožený nemůže k telefonu a k zastižení nebude ani příští týden.

Kožený by mohl vyslechnout i české obvinění
Za podvody při kupónové privatizaci se bývalého šéfa harvardských fondů marně pokoušela před soud postavit i česká justice. Spolupráce s bahamskými úřady ale vázla, protože ostrovy nemají s ČR ani smlouvu o právní pomoci. Problémem bylo i prosté doručení obvinění. - více zde

Nyní se ale zvětšila šance, že by se Kožený mohl zodpovídat i v Česku. "Pokud bude opravdu vydán do USA, má česká justice v podstatě dvě možnosti," řekl iDNES mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

"Můžeme požádat o jeho vydání. Ale pokud je proti němu vedeno trestní stíhání v USA, bylo by to pravděpodobně bez efektu. Jako praktičtější se jeví předání celé trestní věci do USA. Nejdřív ale musíme porovnat všechny platné smlouvy," upřesnil.

vlakKAUZA VIKTORA KOŽENÉHO
1990 - Po návratu z emigrace působil na federálním ninisterstvu financí tehdejšícho Československa jako poradce jednoho z autorů kuponovéf privatizace Dušana Třísky. Založil také Harvardské investiční fondy určené pro investování v kuponové privatizaci.

Leden 1994 - Natrvalo opustil ČR, když jej začal ohrožovat soud s bývalým agentem tajné služby Václavem Wallisem, který mu údajně prodával tajné informace. Wallis byl později osvobozen.
Září 1995 - Kožený získal irské občanství.

1996 - Spojením šesti Harvardských investičních fondů z první vlny kuponové privatizace a Sklo Unionu Teplice vznikl Harvardský průmyslový holding (HPH).

1997 - První američtí finančníci svěřili Koženému miliony dolarů, za které v Ázerbájdžánu nakoupil privatizační kupony. Z privatizace ale sešlo a hodnota kuponů klesla na nulu.

Leden 1998 - Kožený koupil HPH ve veřejné obchodní soutěži. Zaplatil dvěma směnkami se splatností do konce roku 1999 ve výši 10,559 miliardy korun. Kryty byly podílem na ázerbájdžánské kuponové privatizaci a podílem v ruské ropné společnosti Sidanko.

Prosinec 1999 - Soudy ve světě začaly Koženému kvůli investici v Ázerbájdžánu obstavovat majetek.

2001 - České orgány činné v trestním řízení se začaly zajímat o aktivity Koženého na území republiky.

Září 2001 - Česká policie připravila obvinění z podvodu pro Koženého a bývalého předsedu představenstva a likvidátora HPH Borise Vostrého.

2. října 2003 - Kožený byl v New Yorku obviněn ze zpronevěry 182 milionů dolarů z 15 investičních fondů. O tyto peníze přišli investoři v důsledku aktivit v Ázerbájdžánu.   - více zde

Podzim 2003 - V ČR založil Občanskou federální demokratickou stranu. Chtěl kandidovat ve volbách do EP v červnu 2004, ale cizinecká policie mu zamítla žádost o dlouhodobý pobyt. - více zde

14. října 2003 - Obvodní soud pro Prahu 4 vydal mezinárodní zatykače na Koženého a Vostrého. Jsou stíháni jako uprchlí kvůli rozsáhlému podvodu.

7. června 2005 - ČR navázala diplomatické styky s Bahamami, žádá vydání Koženého.¨

9. září 2005
- Policie po dvou letech ukončila vyšetřování kauzy Koženého a Vostrého.

6. října 2005 - Kožený byl zatčen na Bahamách.
Zdroj: ČTK

,