Úřad zakázal vznik pekárenského obra

  • 15
Antimonopolní úřad se rozhodl k ojedinělému kroku - zakázal fúzi dvou pekárenských společností. Lucemburská firma Bakeries International tak nezíská kontrolu nad největším tuzemským výrobcem pečiva, společností Delta Pekárny. Fúze by podle úřadu zničila konkurenci.

Nově vzniklá společnost by spojila domácí jedničku a dvojku pekárenského trhu.

Lucemburská Bakerries je totiž matkou české firmy Ramill, která má většinu ve společnosti Odkolek. Bakeries International kontroluje i Delta Mlýny.

Společnost Delta Pekárny sdružuje jen v České republice jedenáct průmyslových pekáren. Kromě toho vlastní čtyři pekárny na Slovensku, pronikla i do Maďarska a Polska.

Nově vzniklá jednička by disponovala sítí pekáren rozmístěnou po celé republice. To by jí snadno umožnilo trvale zásobovat všechny klíčové odběratele, zejména obchodní řetězce, čímž by značně posílila svou vyjednávací pozici.

Za takových podmínek by ostatní firmy z oboru neměly na trhu šanci, míní předseda ÚOHS Josef Bednář. "Vznikl by tak obrovský komplex, který by zadusil konkurenci a mohl by lehce zvyšovat ceny, což by mělo zničující dopady na občany," uvedl.

Čtyřčlenná rodina by kvůli tomu za pečivo zaplatila namísto průměrných 13 200 korun ročně asi o 2200 korun víc, citovala Bednáře agentura ČTK.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné a firmy se proti němu nemohou odvolat. V případě, že by se pokusily učinit jakékoli kroky, které by směřovaly k uskutečnění fúze, hrozí jim vysoké sankce, a to i finanční.

"K takto tvrdému kroku sahá úřad jen v ojedinělých případech," konstatoval Bednář.

Úřad posuzoval za svou existenci přes 1 220 fúzí a dosud nepovolil tři. Kromě pekárenských společností zakázal spojení Karlovarské minerální vody a Poděbradky a na trhu s cukrem firem Saint Louise Sucre a Südzucker, doplnila ČTK.

,