Umístění stránky nic nestojí

- Zhotovení vlastních internetových stránek nemusí stát uživatele ani korunu. Na elektronické síti existuje zdarma spousta grafických nástrojů a programů, které www prezentace vyrobí. »Využití této cesty ke zhotovení vlastních internetových stránek však nedoporučuji lidem, kteří je chtějí používat pro firemní účely,« říká Martin Corn ze společnosti Internet servis.
Některé programy pro výrobu jsou zdarma

Prvním krokem pro prezentaci na internetu je výroba stránky. Ta může být gratis, a výrobce při ní musí využít tradičních nástrojů - tedy textové soubory, fotografie, zvuky, »tlačítka« a tomu odpovídající grafiku - zdarma.

Umožňují to takzvané sharewareové a freewarové programy, které je možno získat na několika serverech. Dva nejvýznamnější jsou www.tucaws.com a www.download.com.

Vytvoření stránek se dá objednat také u specializovaných firem, kterých je několik desítek. Jejich ceny se různí podle toho, jak náročnou prezentaci si klient přeje zhotovit.

Nejlevnější přijdou zákazníky zhruba na deset tisíc korun. Kontakty na ně lze zjistit poměrně snadno pomocí internetových vyhledávačů, například atlas.cz, centrum.cz či seznam.cz.

Kdo chce šetřit, musí se smířit s reklamou
Umístění stránek na síti může být rovněž zdarma nebo za peníze. Bez poplatků umožňuje umístění stránek většina poskytovatelů internetového připojení - kvůli jejich omezujícím podmínkám se však na stránky mnoho informací nevejde.

Pokud chce mít člověk zdarma jednoduchou, ale informačně bohatší databázi, musí se obrátit na specializované servery. Ty ovšem klientovi bez ohledu na to, zda se mu to líbí či ne, přilepí k jeho stránkám vlastní reklamu.

Firmy, které umístění stránek poskytují za peníze, si poplatky účtují podle náročnosti a rozsahu prezentace. Částka se skládá z takzvaného zřizovacího poplatku a měsíčního paušálu.

Nejmenší suma, kterou je nutné za umístění prezentace na internet měsíčně platit, dosahuje deseti tisíc korun. V této částce bývá například i přehled o tom, jak často a v jakém počtu jsou dané www stránky navštěvovány.

Některé servery s nulovým poplatkem za umístění www stránek
Adresa                                                            Jazyk
www.mujweb.cz                                             čeština
www.mageo.cz                                               čeština
www.geocities.com                                         angličtina
www.xcoom.com                                            angličtina
www.angelfire.com                                         angličtina
Pramen: internet

Témata: Centrum.cz, Seznam.cz