Nakupování. Bezstarostný zákazník.

Nakupování. Bezstarostný zákazník. | foto: Henkel.

Lidé nakupují lihoviny opatrně, tržby obchodů zatím rychleji nerostou

  • 8
Zmírněná prohibice zatím obchodním sítím žádné vyšší příjmy nepřináší. Lidé jsou totiž opatrní, a tak se do bezhlavého doplnění domácích zásob nevrhají. Obezřetné jsou i obchody, které do regálu z letošního zboží navracejí pouze alkohol, ke kterému mají v ruce jeho "rodný list".

Například Tesco dosud vrátilo do svých prodejen zhruba "jen" třetinu všech zásob lihovin, které musely jít po vyhlášení prohibice do skladu. V regálech tak jsou nyní všechny lahve vyrobené před rokem 2012 a pak alkohol od domácích výrobců (Stock, Jan Becher, Rudolf Jelínek), u kterého má společnost doklad o původu zboží. Vedle tuzemských značek se na pultech Teska objevily i lahve dovážené whisky.

Navracení lihovin do regálů však tržbám řetězce zatím výrazně nepomohl. "Aktuální situace se nijak významně nepromítla do zájmu zákazníků o alkohol v našich obchodech. Poptávka po lihovinách se drží na standardní úrovni," říká Michaela Vinterová z tiskového oddělení Teska.

Lidé mají strach, Albert žádá pro jistotu i "rodokmeny" od povolených lihovin

Podobně mluví i společnost Ahold provozující v Česku hypermarkety a supermarkety Albert. Ta sice stihla na prodejny přes víkend vrátit téměř celý uskladněný sortiment, i když si pro jistotu nechala poslat od dodavatelů potvrzení o původu nápojů vyrobených do konce roku 2011 (ministerstvo zdravotnictví požaduje "rodokmen" jen u lihovin vyrobených po 31. 12. 2011, pozn. red.), vyšším prodejům to ale nepomohlo.

"Zákazníci se k tvrdému alkoholu vracejí zatím opatrně. Je znát, že mají ještě obavy. Často se nás ptají na původ námi prodávaných nápojů," říká mluvčí řetězce Judita Urbánková.

Výrazný růst příjmů nezaznamenává ani Billa, která do regálů navrátila zhruba dvě třetiny uskladněného alkoholu.

Akční leták Billa

Nakupujete rádi v prodejnách Billa?

Aktuální leták Billa najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Billa?

Lidl a Spar říkají, že vzhledem k tomu, že na pultech ještě není celý sortiment lihovin, nelze zájem lidí o tvrdý alkohol hodnotit. Spar ale hodlá brzy vyšší prodeje lihovin marketingově podpořit. "Očekáváme zvýšený zájem především o kvalitní brandové produkty a plánujeme jejich cenové zvýhodnění," říká mediální zástupce firmy Spar Česká obchodní společnost Aleš Langr.

Že se prodeje známých značek zvýší, věří i výrobce lihovin plzeňský Stock. "Renomovaným výrobcům stoprocentně stoupne do konce roku prodej v průměru o deset procent. Protože lidé začnou skutečně nakupovat lihoviny značkové od prověřených výrobců," řekl ČTK výrobní šéf likérky Stock Plzeň-Božkov Václav Šitner.

Stát zakázal prodej lihovin s obsahem alkoholu nad dvacet procent v polovině září poté, co se několik lidí otrávilo metanolem. Prohibici zmírnil minulý čtvrtek, kdy se prokázalo, že škodlivý metanol namíchali dva podnikatelé až na přelomu srpna a září. Alkohol s datem výroby do konce prosince 2011 se tak může vrátit na pulty prodejen i do barů a restaurací bez potíží.

Alkohol s pozdějším datem výroby se může prodávat jen tehdy, pokud jeho prodejce může doložit původ výrobku ve všech fázích distribuce. Nově vyrobený alkohol musí mít také "rodný list" a navíc nový kolek. (jak vypadá, se podívejte zde)