Bohemia Energy chce získat plyn z větší části také od RWE. Ilustrační foto

Bohemia Energy chce získat plyn z větší části také od RWE. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Trh s plynem se probouzí, firmy chystají nabídky domácnostem

  • 11
Společnost Bohemia Energy, která nyní dodává elektřinu 60 tisícům podnikatelů a domácností, chce na trhu prorazit s další energií, s plynem. Jako vůbec první "nezávislá" firma v zemi, tedy stojící mimo dominantní kolos RWE Transgas a německý E.ON, nabídne v příštích týdnech domácnostem kromě proudu i dodávku plynu.

Další firmou, která plyn pro domácnosti chystá, je Vemex, tuzemská dcera ruského gigantu Gazprom.

O pět procent levnější
"Jsme schopni nabídnout úsporu kolem pěti procent z ceny plynu," uvedl šéf Bohemia Energy Jiří Písařík s tím, že smlouvy bude uzavírat s platností od ledna 2009.

Jako první osloví své nynější zákazníky, jimž dodává elektřinu, s nabídkou, že jim na jednu fakturu dodá i plyn.

Sleva pět procent by se do konečné ceny, tedy včetně regulovaných služeb za dodávku plynovody, promítla zlevněním zhruba o 3 až 4 procenta.

Pro domácnost, která plyn používá na topení a ohřev vody, a její účet tak ročně dosahuje kolem 30 tisíc korun, jde o úsporu asi 900 korun.

Letos domácnostem zdražil plyn už o více než 10 procent, další, až pětiprocentní růst se čeká v létě.

Trh se zemním plynem je otevřen konkurenci i pro nejmenší odběratele rok a půl. Nové firmy se však zatím do boje s RWE, který má podíl na trhu konečných zákazníků mezi 70 a 80 procenty, příliš nehrnou.

Dovozní kontrakty na plyn z Ruska a Norska totiž uzavřel jen RWE Transgas a patří mu také šest z osmi regionálních rozvodných firem. Zbylé dvě ovládá E.ON.

Jedinou výjimkou a stoprocentním konkurentem je zmíněný Vemex, který má od Gazpromu svůj plyn. Získal už desetinu trhu s plynem v zemi, zaměřuje se však zatím jen na firmy.

"Domácnosti máme určitě v plánu. Je to otázka dvou tří let, kdy budeme technicky připraveni a plyn jim nabídneme," říká Hugo Kysilka z Vemexu.

Podnikům začal letos prodávat plyn i další soukromý obchodník s plynem i proudem, firma Lumius. Nabídku domácnostem však neplánuje.

Bohemia Energy chce získat plyn z větší části také od RWE. Ta má totiž od loňska, po zásahu antimonopolního úřadu, povinnost odprodat část svého plynu tomu, kdo prokáže, že má na českém trhu zákazníky.

"Jde o prodej za předem stanovených a stejných podmínek všem obchodníkům s plynem v Česku," uvedl mluvčí RWE Martin Chalupský.