Premiérovi se nelíbí zvyšování záloh na plyn. Ilustrační foto.

Premiérovi se nelíbí zvyšování záloh na plyn. Ilustrační foto. | foto: Michal Šula, MF DNES

Topolánek chce jednat o cenách energií kvůli zmírnění krize

  • 39
Premiér Mirek Topolánek si chce došlápnout na velké dodavatele plynu a energií. Nelíbí se mu, že firmy zvyšují zálohy přesto, že ceny na světových trzích mají klesat. Premiér chce diskutovat například s vedením RWE Transgas.

"Velice mě pobouřilo zvýšení záloh na plyn, protože je zcela evidentní, že v následujících třech kvartálech z důvodu snižování cen plynu na světových trzích by měla jít cena spíše dolů," zlobí se Topolánek.

Do trhu s energiemi chce promluvit kvůli zmírnění dopadů finanční krize.

Na přemrštěné zvyšování záloh plynárenskými společnostmi před časem upozornila redakce iDNES.cz. - více čtěte zde

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského je firma připravena vysvětlit předsedovi vlády i Energetickému regulačnímu úřadu princip, jakým se stanovují ceny zemního plynu a zálohy na jeho dodávky. Podobně se vyjádřil také mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

"Určitě, pokud budeme osloveni kýmkoli z vlády, tak se tomuto jednání nebudeme bránit," dodal.

"Před několika měsíci jsme zjistili, že by zákazníkům vznikly v průběhu příštího roku výrazné nedoplatky, a to v souvislosti s nárůstem ceny, který trvá už od podzimu loňského roku," uvedl Chalupský s tím, že rozdíl dnes činí několik miliard korun.

"Proto bylo naší základní motivací při nastavovaní záloh na příští období vyjít vstříc zákazníkům. Chtěli jsme zamezit, aby nemuseli v příštím roce doplácet velké částky, a rozložit platby, aby byly pro zákazníky přijatelnější," doplnil mluvčí RWE Transgas.

Plyn zdražil naposledy v říjnu

Vyúčtování spotřeby zemního plynu dostává zákazník jednou ročně společně s předpisem záloh na následující období.

Domácnosti platí za zemní plyn víc od října. RWE Transgas zdražil v průměru o 10,4 procenta. V Praze a okolí, kam dodává plyn Pražská plynárenská, se zvedly ceny o 9,3 procenta. O pět procent zdražila společnost E.ON, která zásobuje především jih Čech.

Říjnové zdražení nebylo letos první. Například u RWE vzrostly ceny plynu pro domácnosti letos třikrát; naposled v červenci o necelých deset procent. Podobně zvedla ceny i Pražská plynárenská. O 15 procent zdražil E.ON.

Společnosti obhajují nárůst cen především vysokými cenami ropných derivátů a uhlí v předcházejících měsících. více zde 

Od nich se odvíjí cena zemního plynu na světových trzích pro poslední letošní kvartál.

Ceny surovin dosáhly rekordních hodnot v polovině července. Od té doby padají. To by se mohlo v příštím roce podle odborníků projevit na zastavení růstu cen energií pro spotřebitele.

,