ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Prouza: Získat pověst bezpečné země je téměř nemožné, turisté se nevrátí

  • 335
Česká republika je kvůli nárůstu počtu potvrzených případů koronaviru dávána podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy za příklad nebezpečné země. Lidé si to podle něj budou dlouho pamatovat a získat zpět pověst bezpečného státu bude tak téměř nemožné. Posílí to odliv turistů z tuzemska i v dalších dvou letech, sdělil ve středu.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka by Německo mohlo ve středu prakticky celou Českou republiku zařadit mezi rizikové oblasti. Momentálně mezi ně patří Praha a Středočeský kraj. Na seznam tzv. červených zemí zařadilo od minulého pátku Českou republiku Slovensko. Českým turistům jsou zapovězeny Dánsko nebo Kypr. Vstup do Švýcarska, Velké Británie či Slovinska je vstup možný jen s testem, nebo dodržením karantény.

Česká vláda nechala podle Prouzy vypuknout druhou vlnu koronavirové nákazy tím, že v srpnu zrušila již připravené zavedení roušek. „Zabila do rakve cestovního ruchu poslední hřebík. Je logické, že se ostatní země začaly cestování do ČR bát, protože se z nás bohužel stala jedna z nejproblematičtějších zemí v Evropě,“ uvedl Prouza.

Zrušení či zkrácení pobytů turistů z Německa a dalších evropských států má podle Prouzy okamžitý ekonomický dopad. Větším problémem podle něj je ztráta komparativní výhody týkající se bezpečnosti. Právě ta bývala poslední roky jedním z důležitých argumentů, proč do Česka jet, řekl dále.

Tržby z cestovního ruchu se podle červencového odhadu ve srovnání s loňskem propadnou na 158 miliard korun, tedy téměř na polovinu. Ještě větší ztráta se předpokládá u velkých měst závislých na zahraničních turistech.

U Prahy experti očekávají pokles o zhruba 70 procent a u Karlovarského kraje o přibližně 60 procent. Podle agentury CzechTourism tvoří cestovní ruch tři procenta z hrubého domácího produktu Česka. Zaměstnáno v něm je na čtvrt milionu lidí.

,