Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastropováním cen energií si stát na dluh kupuje čas, míní energetičtí experti

  9:34aktualizováno  11:58
Zastropování cen je dotace, která výrazně pomůže spotřebitelům. Současné burzovní ceny dosahují 12 171 Kč za MWh elektřiny, tedy 12,1 korun za kWh. Zastropování na šesti korunách včetně DPH je pro spotřebitele úleva. Na druhé straně jde o podstatný náklad pro státní rozpočet, který ekonomové odhadují na více než 130 miliard korun, téměř dvě procenta HDP.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Strop je dostatečný pro většinu domácností. Současné ceny dodavatelů se pohybují kolem 8 až 14 tisíc korun včetně DPH za MWh. Otázkou je, jak to zasáhne státní rozpočet a zdali odhadovaných 130 miliard korun vůbec bude dostačovat vzhledem k aktuálním cenám na burze, které přesahují 12 tisíc korun za MWh bez DPH,“ říká Jan Béreš, energetický analytik Ušetřeno.cz.

Výhrady k nákladům, které opět zatíží státní rozpočet, má i ekonom Lukáš Kovanda. „Celkové náklady zastropování se budou pohybovat realisticky spíše kolem 200 miliard korun ročně, ačkoli ministr financí Zbyněk Stanjura uvádí částku 130 miliard. Vláda chce tyto náklady financovat z inkasa daně z neočekávaných zisků – takzvané válečně daně –, jež by měla vynést zhruba 60 miliard korun ročně, a dále pak z vyšší dividendy státních podniků a z výnosu z prodeje emisních povolenek. Tyto zdroje však zřejmě nebudou stačit k pokrytí celkových nákladů zastropování, takže stát jej bude muset financovat na dluh, případně najít zdroje jiné či ušetřit v rozpočtu jinde,“ dodává Kovanda.

S přímotopem ušetříte ročně přes 100 tisíc, spočítala vláda

K nastavení cenového stropu dojde od 1. ledna 2023. Dodavatel bude mít povinnost počínaje k 1. listopadu zohlednit cenový strop v novém předpisu záloh. „V listopadu obdržíte vyúčtování a nový platební kalendář na následující rok. V platebním kalendáři musí být cenový strop již zohledněn,“ dodává Jiří Matoušek z Centropolu.

Domácnost, která vytápěla tepelným čerpadlem a měla celkovou spotřebu 15,5 MWh, zaplatila v minulém roce kolem 50 tisíc korun při obvyklé ceně 1,6 Kč za kWh u silové elektřiny. V tomto roce už je obvyklá cena kolem 6 Kč za kWh, a to už roční fakturace dosahuje 132 tisíc korun.

Pokud by vláda cenu elektřiny nezafixovala, pak v příštím roce, vzhledem k burzovní ceně 12 Kč za kWh, by domácnost zaplatila kolem 250 tisíc korun. Růst o mnohonásobek tlumila distribuční část na faktuře, kde cena rostla výrazně méně, než inflace,“ doplňuje Jan Béreš.

Spotřebitelům, kterým se podařilo včas dlouhodobě zafixovat ceny na nižších úrovních, se nic nemění. Vládou stanovené ceny určují pouze horní hranici.

Podle Jana Palaščáka je cenový strop na elektřinu a plyn pro většinu dostačující a pro Česko únosný. „Z hlediska garance cen, která znamená méně či více kompenzací ze státního rozpočtu, si jako Česko víc fiskálně dovolit nemůžeme. Dostačující to bude pro většinu, zdaleka však ne pro každého,“ dodává expert ze skupiny Amper.

Motivace k šetření

Podle Lukáše Kovandy je problematické to, že zastropování nijak nemotivuje k úspornému jednání. „Například v Rakousku tamní vláda zastropuje domácnostem cenu elektřiny do úrovně 80 procent loňské průměrné spotřeby, jak uvedla začátkem září. Nad úrovní 80 procent budou lidé platit plnou, tržní cenu. Rakouské domácnosti jsou tak motivovány energiemi šetřit, aby spotřebu ideálně stáhly právě na 80 procent loňské spotřeby. Nic takového zatím česká vláda nenachystala,“ krizituje ekonom a dodává:

„Je však pravda, že zacílit zastropování tak, aby nebylo plošné, a zároveň také motivovat k úspornému jednání, jsou v praxi již poměrně obtížně realizovatelné kroky, například z hlediska administrativního zajištění, pročež se vláda zřejmě rozhodla dát přednost rychlosti jejich zavedení,“ říká Kovanda.

Podle analytika společnosti Cyrrus Víta Hradila se vláda rozhodla jít cestou jednoduchosti. „Jak už to tak ovšem s jednoduchými řešeními bývá, skýtají obrovská rizika a nezbývá než doufat, že si jich byla vláda vědoma a je na ně připravena,“ uvedl Hradil. Cenové stropy podle něj ze své podstaty správnou hodnotu nemají, pro domácnosti v existenční nouzi může být stále příliš vysoko, pro majetné nízko.

Také Hradil kritizuje, že vláda nemotivuje k šetření s energiemi. „Absence jakýchkoliv mechanismů, které by odměňovaly úspory energií, zvyšuje riziko, že energií jednoduše nebude pro všechny dostatek,“ uvedl Hradil. Zavedení cenových stropů na energie se v budoucnu podle něj může stát také součástí politického, či rovnou populistického, boje. „Snadno se tak můžeme dostat do situace, kdy se budou politici před volbami trumfovat v tom, kdo strop sníží níže a prodlouží na delší období, a to bez ohledu na náklady,“ dodal Hradil.

Podle Jiřího Matouška z Centropolu si nastavením cenového stropu Česká republika kupuje čas, aby realizovala koncepční změnu na úrovni Evropské unie.

„Ta má spočívat v revizi klimatických cílů, definováním vhodného energetickému mixu postaveného na stabilních zdrojích, jimž jsou jaderné a uhelné elektrárny a promyšleném, a nikoliv ideologicky budovaném podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dál ve změně systému obchodování s emisními povolenkami a redefinovaní fungování společné energetické burzy, která pracuje s modelem „smíchání“ všech zdrojů výroby elektřiny se stanovením ceny podle nejdražšího z nich,“ vysvětluje jednání vlády Jiří Matoušek a dodává, že je potřeba zamezit obchodování s elektřinou všem, kteří nemají licenci na dodávky.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...