Švédové investují v Kadani 350 milionů

  • 2
Na Chomutovsku brzy vzniknou nejméně čtyři desítky nových pracovních míst. Švédská společnost Arla Plast AB tu začala se stavbou nového závodu na polykarbonátové desky. Švédové v Kadani na Chomutovksu investují asi 350 milionů korun, uvedla agentura CzechInvest.

Podle projektového manažera CzechInvestu Radka Zatloukala láká švédského investora zejména výhodná poloha České republiky. Čeští zaměstnanci zase oceňují nadstandardní pracovní podmínky a celkový přístup ze strany zaměstnavatele.

"Svou výrobní kapacitu v Evropě jsme se rozhodli zvýšit proto, abychom mohli uspokojit zdejší neustále rostoucí poptávku po našich výrobcích,” říká Kenneth Synnersten, majitel společnosti Arla Plast AB, a dodává že ve prospěch Česka mluvila zejména zkušená pracovní síla i výborná dopravní infrastruktura.

Dutinkové polykarbonátovévdesky jsou lehké, ale dvěstěkrát odolnější než sklo. Používají se hlavně ve stavebnictví, protože jsou téměř nerozbitné.

Společnost Arla Plast AB, je třetí největší výrobce polykarbonátu v Evropě. Sídlí ve švédském Borensbergu, jižně od Stockholmu, a v Evropě má celkem sedm obchodních zastoupení. Střední Evropu pokrývá pobočka v České republice, v Táboře, doplnil CzechInvest.