Ve sklepích pivovaru v Koutě už zraje světlá i černá dvanáctka

Ve sklepích pivovaru v Koutě už zraje světlá i černá dvanáctka | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Šumavské pivo bude stejné jako před sto lety

  • 3
Jako kluk chodil Jan Skala do pivovaru v Koutě na Šumavě na brigádu. Teď v dospělosti si splnil svůj sen - ruinu starého pivovaru koupil. Areál přestavěl a začal v něm znovu vařit pivo. Sám věří, že se jeho pivo prosadí nejen v českých hostincích ale také v sousedním Bavorsku.

"Chuť našeho piva je naprosto stejná jako kdysi, když se tu ještě pivo vařilo," tvrdí dnes Jan Skala. Nikdo o tom ani příliš nepolemizuje. Dost dobře je to totiž možné.

Pivo v Koutě se vaří podle starých originálních receptur. "Našli jsme je při opravě kotelny. Receptury jsou sto let staré. Při výrobě piva dodržujeme stejný postup jako naši předchůdci," říká majitel pivovaru, který vložil do technologie 25 milionů korun, další desítky milionů do stavebních úprav. Více ZDE

Do dvanácti restaurací na Domažlicku už z koutského pivovaru putuje světlá desítka. Brzy k ní přibudou i další piva. "Černá i světlá dvanáctka budou v květnu. Chceme, abychom byli nejlepší, tak je necháváme pořádně uzrát," vysvětluje Jan Skala.

Tomu bude od června s výrobou piva pomáhat zkušený sládek. Zatím mu byl jen poradcem. "Od června bude u nás v pivovaru zaměstnán," plánuje majitel pivovaru.

,