Středočeské byty většinou stojí přes milion

Nabídky realitních kanceláří a inzerátů s byty ve středních Čechách to říkají jasně - kdo chce důstojně bydlet a nemačkat se s rodinou na třiceti metrech čtverečních, musí mít nejméně milion korun, mnohdy však ještě podstatně víc.

Lacinější bydlení mívá dost háčků. Buď je to na vesnici, nebo v malých městech, a lidé musejí dojíždět za prací. Levně si mohou lidé koupit sice velký byt, ale s nájemníkem.

Nutná pomoc rodičů
Nejdráž přitom vycházejí byty v Berouně a Benešově, naopak nejlevněji v Nymburku nebo Mělníku. Problémy s bydlením mají především mladé rodiny.

"Musíme stále bydlet s rodiči nedaleko Mladé Boleslavi, není to špatné, ale vlastní bydlení by bylo lepší. Navíc do práce musíme s manželem dojíždět, i proto chceme byt ve městě. Jenomže jako zaměstnanci si přes milion ušetříme tak za dvacet let, takže koupíme byt tak pro naše dítě," říká Miroslava Ježdíková z Mladoboleslavska.

"Když dáme všechny úspory dohromady i s půjčkou od rodičů, vyjde nám to tak na jednopokojový byt, a to nemá pro tříčlennou rodinu smysl kupovat," dodává Ježdíková.

V Mladé Boleslavi jsou byty drahé, třípokojový byt pod milion korun lidé neseženou. Lidé přitom nejsou příliš ochotní stěhovat se někam, kde je bydlení levnější. Hlavně kvůli práci.

VÝVOJ CEN SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

"Tady sice bydlím v malém bytě, který si pronajímám za dost draho, ale na koupi zatím nemám. Abych se kvůli lacinému bytu stěhoval někam do Mostu, kde nebudu mít práci, to by byla hloupost. Do Boleslavi jsem se přistěhoval právě za prací. Až něco vydělám, tak se uvidí, kde se usadím. Ale práce je rozhodující, pak teprve bydlení," míní Jiří Hájek původem z jižních Čech.

Nové stavby
Ve středních Čechách se staví rekordní počty nových bytů. Loni jich tady vzniklo téměř 4,5 tisíce, což je hned po Praze nejvíce v republice. Ceny za nové bydlení jsou ovšem také poměrně vysoké.

Pohybují se kolem dvaceti tisíc korun za metr čtvereční. Například na okraji Berouna se nyní dokončuje dvě stě bytů ve čtyřpatrových domech a cena za metr začíná na hodnotě 23 750 korun, takže padesátimetrový byt vyjde nejméně na 1,2 milionu korun.

Za obdobné ceny chce prodávat nové byty i Benešov. Takto drahé bydlení ale mnoho lidí neláká. Třípokojový byt by měl stát zhruba dva miliony korun, takže zájemců zatím není tolik, kolik radnice očekávala. Proto se počítá s tím, že byty budou kupovat i obyvatelé z Prahy. To se ale místním nelíbí.

"My na byt za dva miliony nemáme, tak sem natáhnou Pražáky. Kdyby se radši snažili stavět byty, které by si mohli dovolit i lidé, kteří neberou třicet tisíc měsíčně," zlobí se starousedlice Stanislava Novotná.

Právě blízkost a dobré spojení do Prahy je tím, co tlačí cenu bytů v mnohých městech středních Čech směrem vzhůru.

CENY BYDLENÍ VE STŘEDNÍCH ČECHÁCH
Město Co se dá koupit za 500 000 Co se dá koupit za milion 
Benešov garsoniera v panelovém domě;
1+1 v 6. patře panelového domu
3+1 Benešov - Bělice
Beroun garsoniera 20 m2 v paneláku 2+1 56 m2 v cihlovém domě
Kladno 1+1 30 m2 od 550 000 Kč 2+1 v 8. patře panelového domu
Kolín 1+1 40 m2 od 600 000 Kč 2+1 47 m2 v panelovém domě
Kutná Hora 1+1 36 m2 v přízemí paneláku 2+1 54 m2 v panelovém domě
Mělník byty od 650 000 Kč  3+1 68 m2 v panelovém domě
Mladá Boleslav byty od 600 000 Kč 2+1 52 m2 v panelovém domě
Nymburk garsoniera 20 m2 530 000 Kč 3+1 70 m2 v panelovém domě
Příbram 2+kk 39 m2 590 000 Kč 3+1 68 m2 v panelovém domě
Rakovník 2+1 540 000 Kč 2+1 53 m2 v panelovém domě