Alkohol, víno, šampaňské, oslava (c) profimedia.cz/corbis

Alkohol, víno, šampaňské, oslava (c) profimedia.cz/corbis | foto: Profimedia.cz

Stock a Bohemia Sekt si zasahují do řemesla

  • 6
Bohemia Sekt to už není jen víno, stejně jako Stock už není spojen pouze s lihovinami. Oba velcí hráči na trhu s alkoholem, kteří mají v rodném listě vepsáno Plzeňsko, totiž v poslední době vstoupili na cizí pole.

Likérka Stock se rozhodla pro krok mimo hřiště s tvrdým alkoholem. "Spotřeba vína roste, troufám si předpovídat, že bude růst i nadále," říká generální ředitel společnosti Stock Plzeň-Božkov Martin Petrášek.

"Proto jsme spojili síly s významným moravským vinařstvím a pustili do podnikání s víny pod značkou Král vinohradu," vysvětluje Petrášek.

Božkovská firma má pro prodej nových výrobků silné zázemí. "Využíváme naší znalosti trhu s alkoholem a propracované dodavatelské a distribuční sítě," říká Petrášek.

 "Obchodníci naše víno přijali dobře. Říkají, že když dobře fungujeme u tvrdého alkoholu, bude to dobré i u vína," dodává. A v případě Stocku nezůstane jen u vín moravských. "Začínáme na trh dodávat vína z Austrálie, Chile, Jižní Afriky. Jde o druhy pro náročnější zákazníky," říká šéf plzeňské likérky.

K podnikání s vínem přistoupila firma i proto, že právě tento druh alkoholu na rozdíl od lihovin či piva kupují čeští zákazníci stále více. A krok se Stocku zatím vyplácí -firma loni prodala 610 tisíc lahví vína a letos už počítá s více než milionem kusů.

Bohemia Sekt začíná s lihovinami
Jednoznačné zaměření je minulostí - to platí i o dalším z gigantů na trhu s alkoholem z Plzeňska, staroplzeneckém Bohemia Sektu. Vína, či populární sekty, už zdaleka nejsou jedinými trumfy. Firma se nedávno pustila do podnikání v lihovarnickém oboru, a to přesto, že právě poptávka po lihovinách v posledních letech v České republice výrazně klesá.

"Náš vstup na tento - pro nás nový trh - jsme dlouhodobě plánovali, samozřejmě jsme počítali i s vývojem, který teď v tomhle oboru je. Ale to nás neodrazuje. Chceme mít širokou nabídku, kterou můžeme zákazníkům dodávat, a došli jsme k závěru, že lihoviny do ní patří," vysvětluje strategii firmy Josef Vozdecký.

A Bohemia Sekt bude sám lihoviny přímo vyrábět - nejdříve získal pod svá křídla pražského výrobce lihovin V&S Group, a následně převedl jeho původní výrobu z Říčan do Prahy a Mikulova. Značky, které podnik získal a bude vyrábět, patří mezi ty v Čechách známé - třeba Pražská vodka, či Dynybyl.

"V září zahájíme vlastní výrobu v nových prostorách. Už jsme nakoupili i potřebná zařízení," uvedl Vozdecký. Hlavním artiklem vinařů na poli lihovin budou vodky a giny.