Stezky lákají cyklisty mezi vinohrady

Vinařské cyklistické stezky jsou zajímavými a v poslední době úspěšnými projekty, které lákají do krajů vína mnoho turistů. Fyzicky zřejmě nejnáročnější mezi všemi moravskými stezkami je čtyřiasedmdesát kilometrů dlouhá trasa vedoucí Uherskohradišťskem.

V okresním městě se na tuto trasu napojíte u bývalých kasáren. Pojedete proti proudu Moravy a podél zimního stadionu odbočíte do mařatických vinohradů.

Náročné stoupání, netrénovaní jedinci tady pravděpodobně slezou z kola, zpříjemní ochutnávka v některém z tamních sklepů. Čeká vás průjezd sídlištěm Východem a méně kvalitní úsek do místní části Sady (kostel a archeologické naleziště z dob Velké Moravy, jedno z možných míst posledního odpočinku svatého Metoděje).

Téměř po rovině projedeme po asfaltce do další místní části Uherského Hradiště, do Vések, a po písčité cestě podél železniční trati do Popovic. Krátkým úsekem silnicí I. třídy dorazíme do Veletin, kde odbočíme údolím do Vlčnova, místa tradiční Jízdy králů. Asi po padesáti metrech stoupání přijíždíme k vlčnovským vinným sklepům.

"Jsou zvláštní tím, že se tady skladuje víno nad úrovní terénu, kvůli skalnatému podloží," říká Jaroslav Miklenda, prezident Spolku historických kol. "A mají nezpochybnitelného genia loci," láká turisty vlčnovský starosta Jan Pijáček.

Další cesta z Vlčnova do Dolního Němčí přinutí k výdeji sil. Překonává nejvyšší bod trasy ve výšce zhruba tři sta dvacet metrů nad mořem. Z Dolního Němčí se mírně zvlněným terénem dostaneme po silnici do Hluku.

Stoupání za obcí k vodojemu bude odměněno krásnými výhledy nejen na Chřiby, ale i na Bílé Karpaty s Velkou Javořinou.

V Ostrožské Nové Vsi se dá příjemně osvěžit v přírodním koupališti. V centru lázeňské obce je možné odbočit do královského města, Uherského Ostrohu. U Moravského Písku protíná stezka Bzeneckou vinařskou stezku.

Pokračujeme-li kolem jezer, dostaneme se po nepříliš kvalitních asfaltových a panelových cestách přes lužní les u Kostelan k řece Moravě. Na křižovatce lze odbočit doleva na lanový most, technickou památku, a přes Kostelany a Nedakonice do známé vinařské obce Polešovice.

Tady se Uherskohradišťská vinařská stezka napojuje na Moravskou vinnou. "My ale pokračujeme na křižovatce před mostem v Kostelanech doprava a po pěkné asfaltce se dostaneme k řece Olšavě. Je-li sucho, je možno přejet most a po ne příliš kvalitním povrchu se dostat k lávce, kam lze přijet i po pěkné asfaltce dálkové cyklotrasy číslo 47," popisuje trasu Miklenda.

Z Kunovic pak už trasa vede zpátky do Uherského Hradiště, při průjezdu minete areál Leteckých závodů Kunovice i silniční obchvat, který bude otevřen letos na podzim.