Státní zaměstnanci v Británii se bouří

Státní zaměstnanci ve Velké Británii už mají podle vlastního vyjádření dost almužny a požadují zvýšení platu. Vyjednávání podle nich nikam nevede, takže se rozhodli pro dvoudenní stávku, kterou by si chtěli vyšší platy vymoci.

Vláda Tonyho Blaira jim sice platy zvyšuje, podle odborů ale o nižší procento než je inflace. Ke stávce se má připojit asi devadesát tisíc zaměstnanců.

Blair přitom uvažuje, že podnikne vůbec nejrazantnější krok od doby "Železné lady" Margaret Thatcherové. Připravuje reformu, jejíž součástí je propuštění asi osmdesáti tisíc pracovníků ve státní službě.

Podle Financial Times by toto opatření mohlo v budoucnosti Británii přinést úspory až patnáct miliard liber ročně. Ty by chtěla vláda investovat do veřejných služeb, zejména policie, zdravotnictví a školství.

Ve oblasti školství se přitom Blair v minulých dnech dostal do pozice, kdy vyvolal řadu protestů z řad studentů i ostatní veřejnosti. Rozhodl se totiž zvýšit školné, a to hned třikrát z tisíce na tři tisíce liber.

Reformu ovšem Británie podle odborníků potřebuje. Země bojuje se schodkem státního rozpočtu, který letos dosáhl asi třinácti miliard liber.

Pokud se Blairovy podaří reformu prosadit, bude mít kromě peněz na veřejné služby i dost prostředků na to, aby zvýšil zbývajícím zaměstnancům platy.

Reformy se plánují i v dalších evropských zemích. Němci chtějí změnit fungování penzijního systému. Francie zvažovala, že z veřejného sektoru propustí asi třicet tisíc zaměstnanců. Silné odbory ji ale prozatím zastavily.

,