Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na tiskovou konferenci TOP 09 v

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na tiskovou konferenci TOP 09 v Praze. (28. května 2013) | foto: František Vlček, MAFRA

Stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard méně. Dluh po 15 letech klesne

  • 119
Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek rozhodl o tom, že stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard korun méně. Sníží se tak úrokové náklady a státní dluh meziročně poprvé za 15 let klesne.

Podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 si ministerstvo financí chtělo letos půjčit 230,7 miliardy Kč.

"Státní dluh bude možno meziročně snížit poprvé za posledních 15 let, za druhé čtvrtletí roku 2013 zaznamenáme již mezičtvrtletní pokles. Co se týče úspory úrokových nákladů, odhadujeme ji na jednotky miliard korun," uvedl ministr financí.

Snížení výpůjční potřeby podle něj umožnilo efektivnější řízení likvidity po zprovoznění informačního systému státní pokladny a úprava rozpočtových pravidel.

"S hrdostí odevzdávám veřejné rozpočty a důvěru finančních trhům v Českou republiku v neskonale lepším stavu, než jsme ji přebrali po Fischerově vládě," pochválil své působení na ministerstvu Kalousek během tiskové konference.

Deficit se podle něj podaří snížit na polovinu z 5,8 % HDP na 2,8 % v tomto roce. Zároveň podle ministra výrazně poklesly průměrné náklady na obsluhu státního dluhu. "Například výnos desetiletého korunového státního dluhopisu poklesl ze 4,75 % na 1,89 %. To vůči celkové výši dluhu znamená úsporu přibližně 20 miliard Kč na úrocích ročně," dodal Kalousek.

,