Stát Sazce usnadnil splácení haly

  • 18
Garance na úvěr pro výstavbu sportovní haly sice vláda Sazce před lety neschválila, stát ale přesto loterijní společnosti pomohl. Podle Hospodářských novin uznali poslanci i ministerstvo financí Sazka Arenu jako veřejně prospěšnou stavbu. Dluhopisy tak Sazka může hradit z výtěžku ze sázek.

Zákonem stanovenou část výnosu ze sázek musí Sazka odvádět na dobročinné účely. Mezi ně může podle dobrozdání počítat i stavbu haly a nemusí tak na úhradu vydaných dluhopisů hledat ve svém hospodaření jiné zdroje.

Zákon totiž přesně nestanovuje, co všechno lze za podporu sportu - a tedy veřejný prospěch - považovat, a zda do něj lze zahrnout i stavbu komerční víceúčelové haly, upozorňují Hospodářské noviny.

Ministerstvo financí přiznává, že zákony umožňují nejednoznačný výklad. Tvrdí, že zasáhnout nemůže. "Je to v souladu s platnými zákony a ministerstvo jejich výklad nemůže zužovat," řekl deníku náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

V únoru 2003 Špidlův kabinet zamítl návrh na poskytnutí šestimiliardových garancí na úvěr, z něhož chtěla Sazka halu dostavět. Ministr financí Bohuslav Sobotka považoval projekt za příliš rizikový. - více zde

Hrozilo, že se výstavba arény nestihne a hokejový šampionát se bude muset z Prahy přeložit jinam. Sazka ale nakonec na financování stavby použila dluhopisy. - více zde

Na první zátěžovou zkoušku nově postavené multifunkční Sazka Areny v pražské Libni dorazily tisíce lidí. (23. března 2004)