Stát přestane dotovat hypotéky pro mladé

  • 3
Mladí lidé, kteří si budou brát hypotéku na pořízení staršího bydlení, se budou muset rozloučit se státní dotací. Ministerstvo pro místní rozvoj ji od února přestane vyplácet u nově uzavíraných smluv. Tržní úrokové sazby totiž poklesly pod stanovenou pětiprocentní hranici.

Dosud ministerstvo vyplácelo procento k úrokům z úvěru lidem do 36 let. U milionové hypotéky s úrokem pět procent a dobou splatnosti deset let tak činily měsíční splátky zhruba 10 120 korun. Teď vzrostou asi o 480 korun.

Zrušení dotace se týká smluv, které lidé uzavřou po 1. únoru. U smluv, které zájemce o podporu uzavře do konce ledna, ale nezačne úvěr čerpat, také nebude na dotaci nárok.

Opětovné vyplácení podpory začne ministerstvo zvažovat v případě, že se úrok na trhu zvýší minimálně na pět procent. Podle současných pravidel vyhlašuje ministerstvo novou výši podpory vždy jednou ročně, a to právě k 1. únoru. Další vyplácení podpor by tak bylo možné až od února 2006.

"Pokud se tržní úrok zvýší, budu se snažit najít cestu, aby se to urychlilo," řekl
ministr Jiří Paroubek.

Loni do listopadu stát poskytl dotaci na koupi zhruba 6850 starších bytů. Předloni vyplatil příspěvek na pořízení přibližně 7700 bytů. Od zahájení podpory pomohl ke koupi více než 41 000 bytů.

Na nové bydlení stát touto formou nepřispíval již od února 2003. Důvodem byl právě pokles tržních úrokových měr. Loni mělo ministerstvo na podporu hypoték zhruba 480 milionů korun. Letos má k dispozici 400 milionů.