Před vyvlastněním bude nově investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě.

Před vyvlastněním bude nově investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Stát bude vyvlastňovat jednodušeji, stavby dálnic se zlevní

  • 11
Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která zjednoduší vyvlastňování pozemků například pro výstavbu silnic a dálnic. Norma rozděluje proces na samotné vyvlastnění a na náhradu za vyvlastňovanou nemovitost.

Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše měla být cena stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění.

Zákony podepsané prezidentem 12. 11.

  • Zákon, který v rámci vládní důchodové reformy zavádí takzvané předdůchody a pravidla jejich vyplácení (více čtěte zde).
  • Televize nebudou moci vysílat reklamu hlasitěji než jiné pořady (více čtěte zde). 
  • Kuřáci za krabičku cigaret v příštích dvou letech zaplatí v průměru o čtyři koruny víc. Zvýšení spotřební daně se týká cigaret a také řezaného tabáku (více čtěte zde). 
  • Novela občanského soudního řádu sníží počet dovolání k Nejvyššímu soudu (více čtěte zde).

Před vyvlastněním bude nově investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Novela by tak měla zabránit tomu, aby stát vykupoval pozemky za nepřiměřené částky.

Pokud vlastník pozemku podá námitku proti vyvlastnění, bude mít odkladný účinek. Pokud by však namítal pouze proti stanovené ceně, pak už odklad nebude.

Proces stanovení náhrady se tak může podle ministra řešit samostatně. Stát by mohl ročně touto změnou zákona ušetřit miliardy korun ročně.

Zákon počítá i s tím, že vyvlastněním nezaniknou žádná nájemní práva bez ohledu na to, co je předmětem nájmu. Zástavní a podzástavní právo mají podle návrhu nadále zaniknout jen v případě, že se vyvlastněním odnímá vlastnické právo k pozemkům a stavbám, na kterých váznou.

,