Stamiliony z Bruselu budou mít zpoždění

  • 7
Evropské zákony a směrnice dělají těžkou hlavu českým úředníkům ještě půl roku poté, co se země stala členem Evropské unie. Úředníci ministerstva pro místní rozvoj nestihli včas vyjednat souhlas v Bruselu s tím, jak se v Česku rozdělují dotace na bydlení.

Pět z celkem šestnácti programů tak nebudou moci spustit hned v lednu 2005.

Zelenou z EU zatím nemají dotace na opravy panelových domů či subvence pro výstavbu družstevních bytů, které chtěla Grossova vláda rozjet ve velkém.

"Tímto problémem trpí i programy dalších ministerstev. Některá jednání šla rychle, ale jiná pomaleji. Určitě vyjednání utrpěla i výměnou vedení ministerstev. Žádosti do Bruselu jsme ale posílali už na jaře," říká mluvčí předchozího ministra pro místní rozvoj Petr Dimun.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek tvrdí, že se na skluz v konzultacích s Bruselem přišlo až v září a teď je nutné vše dohnat. "Chci to téma otevřít na vládě, aby programy nemusely čekat dlouho. Rozhodně nejsou ohroženy půjčky pro mladé, ty prošly bez problémů," řekl v úterý ministr Paroubek. 

Čeští úředníci nestihli včas nastavit ani bezpečné toky pro peníze z Bruselu. Na počátku srpna tak Brusel pozastavil čerpání peněz z fondů Phare. Šlo o 120 milionů eur, tedy asi 3,7 miliardy korun.

Zjednodušeně řečeno, hlavním důvodem bylo to, že české úřady nedokázaly zajistit dostatečnou kontrolu čerpání peněz poté, co tato kontrola po vstupu země do unie přešla z Bruselu na Prahu.

Česko mělo nově převzít odpovědnost za řízení celého systému fondu Phare od vyhlášení výběrového řízení až po podpisy smluv o projektech. Bylo nutné oddělit výběr projektů, převod peněz i další finanční toky, aby nemohlo dojít ke korupci, a to se podle odborníků asi v některých případech nepovedlo.

S takovými problémy se však potýkají i další členské země. Státní agentury proto od srpna nemohly vyhlašovat výběrová řízení a žadatelé nemohli uzavírat nové projekty. Od té doby však stihli úředníci dohnat nedostatky. 

"Už je to na spadnutí. Pozitivní vyjádření bychom měli od Evropské komise obdržet v nejbližších dnech," uvedl v úterý mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Čerpání peněz z předvstupních fondů Phare by se pak okamžitě opět rozjelo.