ČSOB označila žalobu za absurdní.

ČSOB označila žalobu za absurdní. | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

Společnost imAGe Alpha žaluje ČSOB až o 20 miliard

  • 3
Spory kvůli dědictví po IPB ještě zdaleka nekončí. S posledním případem přišla společnost imAGe Alpha. Ta žaluje kvůli špatným úvěrům ČSOB o částku, která i s příslušenstvím dosahuje zhruba dvaceti miliard korun.

Společnost imAGe Alpha byla původně součástí IPB Group Holding. Po uvalení nucené správy na IPB se nakonec společnost ocitla ve vlastnictví ČSOB. Zástupci imAGe Alpha tvrdí, že ČSOB následně ze společnosti odčerpala majetek a ponechala v ní jen nesplacené úvěry v hodnotě zhruba 11 miliard korun.

Tyto nesplacené úvěry se poté na základě státní záruky ocitly v České konsolidační agentuře a ČSOB za ně inkasovala náhradu. ČKA teď vyzvala imAGe Alpha, která v transakci figuruje jako ručitel úvěrů, k uhrazení dlužné částky.

imAGe Alpha se proto rozhodla podat k Městskému soudu v Praze žalobu, ve které požaduje úhradu dlužné částky po ČSOB. Text žaloby najdete zde

Banka tento krok považuje za absurdní. „Nejsme a nebyli jsme v žádném právním vztahu s touto společností,“ řekl České televizi mluvčí ČSOB Milan Tománek.

imAGe Alpha podle ČSOB navíc spolupracovala na vyvádění majetku z Investiční a poštovní banky, a podílela se tak na jejím pádu.