Soudek musel zase k soudu. Teď jako svědek

Bývalý generální ředitel a předseda představenstva Lubomír Soudek stanul opět před soudem. Tentokrát v roli poškozeného vysvětloval před senátem českobudějovického krajského soudu své obchodní vztahy s Libanoncem Tarekem Assafem Becharou. Ten je obžalovaný z bankovních podvodů ve výši sedmi set milionů korun.

Becharovi, kterého soud pustil počátkem března po třech letech z vazby, hrozí až dvanáct let vězení. Od českých a moravských bank si půjčoval peníze na podnikání, které nesplatil. Mimo jiné dluží i Škodě Plzeň, Soudkově firmě NERo a městu Štětí, od něhož převzal třicet milionů korun za směnku podepsanou Soudkem.

Bývalý průmyslový magnát a manažer roku 1996 Soudek vystupoval před senátem sebejistě. Uvedl, že Becharu poznal v roce 1994, kdy ho zaujaly jeho konexe na Blízkém a Středním Východě. Chtěl je využít pro Sklárny Bohemia Poděbrady, které vlastnil přes NERo. Becharovi poskytl na sklárny určité kompetence a pověřil ho vymáháním pohledávek Škodovky. "Měli jsme čtyřicet závodů a sedm a půl miliardy pohledávek. Pan Bechara nevymohl nic. Poškodil mě morálně," uvedl Soudek.

Podezření, že Bechara je podvodník, začal mít Soudek po vystavení směnky pro Štětí, kterou mu prý někdo podstrčil k podpisu. "Myslím, že za ni dostali někteří radní Štětí tučnou provizi," uvedl.

O kauze Lubomíra Soudka ČTĚTE ZDE

Soudek je zároveň stíhaný z trestných činů zneužívání informací při obchodním styku, které soudí plzeňský senát. Hrozí mu podobně jako Becharovi dvanáct let vězení.

Soud s Becharou začal v Českých Budějovicích loni v červnu a pokračuje dalšími výslechy svědků.

,