Soud zastavil likvidaci harvardů

P r a h a (šim) - Likvidace harvardského impéria a výkup akcií, na nějž čekají tisíce lidí, se zastavily. Krajský obchodní soud v Praze totiž vydal předběžné opatření, které zakazuje veškeré operace s majetkem Harvardského průmyslového holdingu. Toto soudní opatření přišlo jako reakce na návrh dvou akcionářů odvolat stávajícího likvidátora Borise Vostrého. Ten je dlouholetým blízkým spolupracovníkem zakladatele a současného jediného majitele harvardského holdingu, Viktora Koženého.
Po předběžném opatření je veškerý majetek holdingu, stejně jako připravovaný výmaz firmy z obchodního rejstříku, u ledu, a to až do definitivního rozhodnutí soudu.
Likvidátor Boris Vostrý se okamžitě odvolal k vrchnímu soudu, to však nemá odkladný účinek.
Kdysi největší soukromá investiční a průmyslová skupina pod křídly finančníka Viktora Koženého rozhodla o své likvidaci před půldruhým rokem. Vostrý jako likvidátor potom celou společnost s účetní hodnotou 19,8 miliardy prodal ve veřejné soutěži zhruba za polovinu - 10,5 miliardy - firmě Viktora Koženého. Podle akcionářů, kteří Vostrého zažalovali, se však firma dala prodat výhodněji.
Všichni vlastníci navíc měli na likvidační zůstatek ve výši 600 korun na jednu akcii čekat až do konce letošního roku, neboť podle dohodnutých podmínek měl Kožený odloženu do té doby platbu.
Po protestech akcionářů zahájil Kožený dřívější odkup akcií za cenu 480 korun za kus. Podle dostupných informací o něj zatím požádalo z odhadovaných více než tři sta tisíc akcionářů takřka 30 000 lidí, peníze dostalo asi deset tisíc z nich.
Harvardský průmyslový holding vznikl spojením šesti privatizačních fondů z kuponové privatizace a Sklo Unionu Teplice. Likvidace celého impéria je podle dřívějších slov Viktora Koženého definitivní tečkou za jeho působením v České republice.