Bystřice nad Pernštejnem a osm dalších obcí chtěly u soudu získat více peněz za vyvlastnění akcií. Soudci jim nevyhověli.

Bystřice nad Pernštejnem a osm dalších obcí chtěly u soudu získat více peněz za vyvlastnění akcií. Soudci jim nevyhověli. | foto: Bystřice nad Perštejnem

Soud zamítl žalobu obcí na E.ON kvůli nízké ceně akcií

  • 4
Devět obcí se u soudu postavilo energetickému koncernu E.ON. Nelíbilo se jim, že za vyvlastnění podílů v dřívější Jihomoravské energetice dostaly málo peněz. Soud však jejich argumenty neuznal a jejich žalobu na nástupnickou firmu zamítl. Obce se mohou proti rozsudku ještě odvolat.

Bystřice nad Pernštejnem a osm dalších vesnic tvrdí, že je E.ON připravil o 62 milionů korun.

Podle českobudějovického krajského soudu ale obce v době, kdy žalobu podaly, už energetické akcie nevlastnily, a nemohly tak žádat o více peněz.

"Jsme přesvědčeni, že náš postup byl korektní, a jsme rádi, že nám soud dal za pravdu," řekl iDNES.cz mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

"Až obdržíme písemné vyjádření, tak se poradíme, jak budeme pokračovat dál," řekl redakci bystřický starosta Karel Pačiska. "Domnívám se, že to neukončíme," dodal.

Jde o první podobný spor kvůli zákonu, který majoritním vlastníkům umožnil vytěsnění malých akcionářů. Přelomový verdikt tak mohl podle odborníků odstartovat další podobné spory, uvedla ČTK.

Obce mají v záloze ještě další žalobu
U budějovického soudu přitom leží ještě jedna žaloba na E.ON. V ní se obce z Bystřicka domáhají zrušení platnosti valné hromady, která o vytěsnění drobných akcionářů z energetického koncernu rozhodovala. Pokud by ji soud potvrdil, vše by se vrátilo znovu na začátek.

"V tu chvíli by se dokázalo, že jsme byli akcionáři, a řízení by se muselo obnovit," řekl starosta. "K probíhajícím kauzám se nevyjadřujeme," reagoval Vácha.

Celá kauza se původně týkala 5 500 akcií, za které E.ON Bystřici nad Pernštejnem vyplatil 19,8 milionu korun. "Poradenská firma nám řekla, že akcie měly až trojnásobnou hodnotu, a poradila nám, ať tuto sumu žádáme," prohlásil Pačiska.

K žalobě se následně přidaly další obce, kterým se cena vyplacených akcií nelíbila. Celková požadovaná částka se tak u soudu vyšplhala na 62 milionů korun.

Samotný zákon, který připouští vytlačení minoritních akcionářů, přitom obcím nevadí. Nelíbí se jim, že cenu akcií nemohly ovlivnit a E.ON prý zvolil pro ně nevhodné posouzení.