Soud tisíckrát snížil odškodné pro kuřačku

  • 34
Namísto 28 miliard dolarů se čtyřiašedesátiletá Betty Bullocková dočká za svou rakovinu "jen" 28 milionů dolarů odškodného. Kalifornský soud totiž snížil sumu, kterou jí musí vyplatit tabákový kolos Philip Morris za to, že ji dostatečně nevaroval před riziky kouření. Původní sumu, která v přepočtu odpovídá asi 870 miliardám korun, označil soud za "přehnanou".

V písemném odůvodnění sice soudce Warren Ettinger snížil pokutu, zároveň však zamítl žádost Philipa Morrise o nové projednání sporu. Nový proces by začal jen v případě, že by Bullocková odmítla snížené odškodné přijmout.

Tabáková firma už naznačila, že se bude odvolávat dál a že se proces potáhne ještě několik let.

Bullocková má podle soudu nárok na kompenzaci ve výši 750 tisíc dolarů za léčení a ušlý výdělek a dalších sto tisíc za vzniklou bolest a utrpení. Původní odškodné však tuto částku přesahovalo 33 tisíckrát.

Philip Morris však považuje i novou úroveň pokuty za přemrštěnou. Tvrdí, že třiatřicetinásobek bolestného je v rozporu se čtyřnásobkem, který v podobných kauzách doporučuje americký Nejvyšší soud.

Během procesu Bullocková, která začala kouřit v sedmnácti letech, osočila Philip Morris ze zatajování rakovinných důsledků kouření. Údajně věřila firmě, která dříve prohlašovala, že mezi kouřením a rakovinou neexistuje prokázaná souvislost.

,