Soud: ČSAD nesmí v Liberci bránit konkurenci

  • 9
Autobusy Student Agency mohou od čtvrtka zajíždět na autobusové nádraží v Liberci, které jim dosud blokoval jeho vlastník ČSAD Liberec. Rozhodl o tom předběžným opatřením liberecký soud. Přestože se ČSAD Liberec zpočátku bránilo, odpoledne žlutým autobusům přestalo ve vjezdu bránit.

"Je to pro nás velké vítězství. Máme platnou licenci a ČSAD ji přesto odmítlo akceptovat," řekl šéf Student Agency Radim Jančura. Autobusy Student Agency ještě do dnešního odpoledne zajížděly jen do vjezdu, dál je bezpečnostní agentura nepouštěla.

Podle soudu ČSAD Liberec zneužila monopolního postavení, aby omezila konkurenci. Vedení firmy ještě dopoledne tvrdilo, že nebude předběžné opatření respektovat.

"Dáváme odvolání, nesouhlasíme s tím. Autobusové nádraží je v našem vlastnictví. Ať si jezdí Student Agency odjinud," vzkázal ředitel Petr Wasserbauer. Odpoledne však už autobusové nádraží uvolnili.

Podle právníků totiž ČSAD Liberec nic jiného ani nezbylo. Jinak by jim hrozila pokuta za maření úředního rozhodnutí.

Soud se do autobusové dopravy mezi Prahou a Libercem vložil už po druhé během jednoho týdne. Minulý týden zakázal Student Agency jezdit z Liberce do Prahy za jednu korunu.

"Chtěli jsme tak kompenzovat cestujícím obtíže na autobusovém nádraží. Okamžitě jsme ale korunové jízdné zrušili," dodal Jančura.